Het is weer raak; de één na de ander valt om met buikgriep, verkoudheid en griep. En dan zit je collega naast je ook te hoesten en te proesten. Ben jij de volgende? Nee, er is meer nodig voordat jij omvalt. Ziekmakers en je weerstand zijn elke dag bezig met een kat-en-muisspel. Pas omdenken eens toe op ziek-zijn en ziek-worden en kom verrassend dicht bij de winnende niet-ziek-worden-formule.
Omdenken is de trend, maar we doen het vaak met mentale issues (‘Onmogelijk is geen feit, maar een mening’). We geven je vijf omdenkers die griep en verkoudheid relativeren en je per direct inzicht geven in een sterkere weerstand. Want je afweersysteem kun je prima voeden en versterken maar ook vertrouwen.
1. Er gaat niet nu een virus rond, er gaat altijd een virus rond
‘Geen wonder dat je ziek bent, er gaat echt een naar virus rond.’ Herkenbare opmerking? Weet dit: er gaat altijd van alles rond! Virussen en schimmels wachten echt niet op de R in de maand. Ze blijven niet in hun holletje zitten totdat jouw vakantie aanbreekt om ineens toe te slaan. En bacteriën hebben het ook niet op jou persoonlijk gemunt omdat ze weten dat je net een belangrijke presentatie moet geven.
Ziekmakers hebben geen klok, geen agenda en geen most-wanted-lijst met jouw hoofd erop. Ze zijn er, altijd en overal. We delen samen met hen de planeet. Op een vaatdoek zitten al 3 miljoen bacteriën. Ziekmakers zijn overal en altijd in staat ons ziek te maken. Maar: jij bent bijna altijd in staat die ziekmakers te verslaan. Gelukkig wel, want als je van alles ziek zou worden dat leeft, groeit en bloeit zou je hele dagen boven een stoombadje hangen.
‘Geen wonder dat je ziek wordt, er gaat echt iets naar ronds.’ Ja duh … er gaat altijd iets naar ronds. Ontwijken is geen optie, want je woont niet in een steriele omgeving. Proberen bacteriën uit te schakelen? Niet doen, want het doet ons soms meer kwaad dan goed. Zo verstoort antibacteriële zeep het natuurlijke afweermechanisme van je huid. Een ziekteverwekkende schimmel of bacterie krijgt dan extra kans om te groeien.
Er is dus maar een sluitende tip: accepteer dat we onze planeet delen met iedereen en alles. Vecht niet tegen ziekteverwekkers, dat is een achterhoedegevecht. Wat wel? Wapen je lichaam door je afweersysteem goed te verzorgen.
2. Zo vaak ben ik niet echt ziek
Ziek worden is niet leuk, maar overdrijven we niet een beetje? Gemiddeld is een mens twee keer per tien jaar geveld door het griepvirus. De rest van al die jaren blijft het bij een verkoudheid, koortslip of een periode heel moe zijn. Heus geen feest, maar wees eerlijk, is dit echt ziek zijn?
De vraag die je je moet stellen als je half of heel ziek bent, is deze: Waarom werd je nu wel ziek en al die andere keren niet? Ook toen zweefden de vieze beestjes door de lucht en plakte er narigheid op de deurklink. Maar toen kon je er blijkbaar wel tegen. Het is je afweersysteem dat een steekje liet vallen. Kijk daar kritisch naar: wat deed je de laatste tijd wel en niet zodat je minder sterk bent dan anders?
En dit is direct het antwoord waarom we in de winter vaker ziek worden dan in de zomer. Niet omdat er meer ziekmakers zijn, maar omdat wij ze in ons huis koesteren en pamperen. We houden de ramen dicht en gaan minder naar buiten. We geven virussen de optimale condities om zich lekker te vermenigvuldigen en vooral dicht bij ons te blijven.
Wat te doen? Blijf altijd, in elk jaargetijde, trouw aan de buitenlucht en ventileer je huis. Houd in verschillende ruimtes altijd een kiertje open voor constant frisse lucht.
3. Best bijzonder dat ik niet veel vaker ziek ben
Ziekte ontstaat omdat je lichaam in contact kwam met een virus of bacterie. Maar hoe erg de schade is, heeft alles te maken met je weerstand. Bijna altijd kan je lichaam efficiënt ziekmakers uitschakelen. De bacterie komt wel je lichaam in, maar wordt ingekapseld en afgevoerd. Ook bij een verkoudheidsvirus heeft je lichaam vaak genoeg antistoffen om goed te reageren.
Je wordt dus heel vaak niet ziek. Een normaal gezond mens, kan immuniteit opbouwen zodat het lichaam behoedt tegen stoffen die ziektes kunnen veroorzaken, zoals een virus. Je bouwt je immuniteit op met de ijzersterke vier geboden: genoeg slapen, goed eten, veel buiten zijn en genoeg leuke dingen doen die je ontspanning geven. En als je op een van de drie chronisch beknibbelt, breek je je weerstand bij de voorlinies af. Al na een paar nachten slechte slaap kan je afweersysteem minder goed reageren op een bacterie.
4. Ik wil zo kort mogelijk ziek zijn
Niemand wil ziek zijn en als een stofdoek op de bank liggen. Maar als je accepteert dat het nu eenmaal niet anders kan omdat niemands immuniteit van staal is, zou je het eigenlijk moeten omdraaien. Ik accepteer dat ik af en toe ziek wordt. En: ik wil zo kort mogelijk ziek zijn! Een flinke buikgriep is niet het probleem, wel als je het een week uitschakelt en je maar loopt te kwakkelen en te sukkelen.
Wat heeft die weerstand nodig om zo snel mogelijk te herstellen? Nu komt het aan op de vier oude bekenden (slaap, voeding, ontspanning en buitenlucht) en een extraatje: sloop de stress uit je leven. Stress gijzelt je weerstand. Aan de ene kant slaap je er minder door, waardoor je niet herstelt van schade. Aan de andere kant zorgt de cortisol die je aanmaakt door de stress dat je immuunsysteem wordt onderdrukt. En bedenk dat niet alleen druk-zijn je lichaam stress geeft, ook slecht eten, weinig slapen en veel sporten.
5. Ik ben sterk genoeg om snel beter te worden
De laatste omdenker: je bent niet zwak omdat je ziek werd. Je bent sterk genoeg om snel beter te worden. Een sterke weerstand is iets anders dan nooit ziek worden. Weerstand is de veerkracht om je lichaam in balans te krijgen en te houden als er schade is ontstaan door een ziekmaker.
Veerkracht kweek je door ontspanning. Een wielrenner kan na een val op adrenaline verder fietsen met een gebroken sleutelbeen. En dat werkt ook voor gewone mensen zo. In drukke tijden gaan we door en door, totdat het weekend is, de vakantie start of de presentatie af is. Dan pas voel je hoe gesloopt je bent. Ineens ben je niet heel moe, ook emotioneel en ziek. En omdat je al zo moe was, zal het herstel ook lang duren. Je zit in reserve. Snel herstellen lukt beter als je niet in je reserve zat voordat je ziek was.
Ben je verkouden? Stop met deze 5 dingen die het verergeren.