<-- NIET ACTIEF -->

Je een slag in de rondte werken en uiteindelijk met een burn-out thuis komen zitten, is eigenlijk niet meer van deze tijd. Gezondheid en werkgeluk staan binnen steeds meer bedrijven op de voorgrond. Gea Peper van HappinessBureau laat je zien welke gezonde trends zich op de arbeidsmarkt aftekenen en hoe jij je eigen werkplek gezonder kunt maken.

Trend 1: Gelukkig = gezonder

Gea Peper van HappinessBureau: “Gezondheid heeft de volle aandacht van werkgevers. Die trend is een paar jaar geleden begonnen met de opkomst van gezond eten en meer bewegen op de werkvloer en daar komt nu mentale gezondheid bij. Meer dan ooit zijn we ervan doordrongen dat stress je immuunsysteem verzwakt, waardoor je vaker ziek thuis komt te zitten. Soms maar een paar dagen vanwege griep of verkoudheid, andere keren raken mensen vanwege een burn-out lange tijd uit de roulatie. Ziek-zijn kost je baas geld. Vandaar dat er steeds meer aandacht komt voor leefstijl en preventie. Een manier om gezond te blijven is door te investeren in werkgeluk.”

Trend 2: Lachen is geen luxe maar noodzaak

“Mocht je tien geleden nog blij zijn dat je überhaupt een baan had en was het, als er problemen waren, tanden op elkaar en doorbijten, die tijd ligt achter ons. Anno 2018 zijn we met een inhaalslag bezig. Het idee dat als er gelachen wordt, er ook nog wel wat werk bij kan, is passé. Als je met een glimlach op je gezicht werkt, ben je juist productiever. Een mens kan nu eenmaal niet acht uur aan een stuk alleen maar gefocust werken.”

Trend 3: Lunchwandelen verplicht

“De beste ingevingen krijg je vaak als je weg bent van je werkplek, buiten op de fiets in de natuur of lekker ergens op een terras hangt. Ontspanning opent de deur naar creativiteit en oplossingen. En daarvan zijn steeds meer werkgevers zich bewust. Vandaar ook dat er aandacht uitgaat naar de juiste balans tussen focus – je kunnen afzonderen in een stiltekamer om even meters te maken – én ontspanning. Dus ja, er komt meer ruimte om tijdens kantooruren te onthaasten. Lunchwandelen, stoelyoga, een relaxkamer, ruimte voor een powernap. Meer plezier, maar ook meer aandacht voor zingeving en voldoening op de werkvloer. Er zijn zelfs bedrijven die hun werknemers helpen bij het bestrijden van eenzaamheid of het uit de schulden komen. Daarmee maak je echt het verschil.”

Trend 4: Niet meer verdienen, maar meer voldoening

“Dat werkgeluk zoveel meer aandacht krijgt, wordt ook aangewakkerd doordat mensen allang niet meer voor die grote zak geld en die mooie leaseauto gaan. De nieuwe generatie – de millennials – wil een baan die ertoe doet, waarmee ze iets bijdraagt aan de samenleving. ‘Happy and healthy’ zijn voor jonge mensen belangrijke uitgangspunten. En aangezien het steeds moeilijker wordt om aan personeel te komen, verandert de mentaliteit binnen bedrijven.”

Trend 5: Meer plezier op de werkvloer begint bij jezelf

“Ga maar eens na, wat gebeurt er als een collega elke dag met een chagrijnig gezicht binnenkomt? Wat doet dat met jouw stemming? En wat gebeurt er als je het omkeert en je vrolijk binnenstapt met een ‘goedemorgen’ en vraagt hoe het weekend was? Oprechte interesse en waardering verdubbelen je instant-werkgeluk.”

Trend 6: Talent op de juiste plek

“We belonen ons werkgeluk momenteel gemiddeld met een 7,1. Een mooie voldoende, maar we geven ons privéleven een dikke acht. Er valt dus nog winst te boeken op de werkvloer. Belangrijk is dat mensen ontdekken hoe je meer zingeving en voldoening uit je werk kunt halen. Waar ligt je hart? Wat is jouw talent? En hoe zet je dat het beste in? Het zijn niet altijd vragen waar je makkelijk zelf antwoord op kunt geven. En natuurlijk, een bedrijf an sich maakt je niet gelukkig, daar ben je zelf vooral verantwoordelijk voor. Maar als je met een geweldig team werkt, er vertrouwen is, je een inspirerende baas hebt en met elkaar iets moois maakt, dan helpt dat wel. Het zou toch fantastisch zijn als steeds minder mensen op maandagmorgen roepen: ‘Is het alweer bijna weekend?’”

Meer lezen over geluk op je werk? Kijk op de website van Gea Peper.