Prediabetes

Heb je de term prediabetes wel eens gehoord? Dit betekent dat je nog geen diabetes hebt, maar wel in de gevarenzone zit. Om hoeveel mensen gaat dit, en wat kun je doen om te voorkomen dat je uiteindelijk echt diabetes krijgt?

Gevarenzone | Voorstadium diabetes | Bloedsuikerspiegel | Heb jij prediabetes? | Artikelen in het dossier

Gevarenzone

Op dit moment hebben ruim één miljoen Nederlanders diabetes. En, maar liefst 750.000 Nederlanders lopen groot risico om diabetes type 2 te krijgen: ze hebben een verhoogde bloedsuiker. Dat zijn de mensen die prediabetes hebben. Van hen krijgt een derde binnen zes jaar diabetes.

Voorstadium diabetes

Prediabetes wordt ook wel het voorstadium van diabetes type 2 genoemd. Mensen met prediabetes hebben een verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel, maar nog niet zo hoog dat er sprake is van diabetes. In deze fase reageert het lichaam al minder goed op insuline. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose uit onze voeding via het bloed in de cellen terechtkomt. Heb je prediabetes, dan heeft je lichaam meer moeite met de verwerking van glucose. Gemiddeld lopen mensen elf jaar rond met dit voorstadium van diabetes type 2. Het vervelende is dat je nog niet de symptomen van diabetes hebt, of maar een beetje, maar dat je hart, bloedvaten en je ogen al wel schade oplopen.

Bloedsuikerspiegel

Als die nuchter wordt geprikt – dat houdt in dat je acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken hebt behalve water – gelden de volgende bloedsuikerwaarden:

  • Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  • Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorfase van diabetes
  • Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

Als de bloedsuiker niet nuchter wordt geprikt geldt:

  • Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  • Boven de 11 mmol/l – diabetes

Heb jij prediabetes?

Dat is alleen vast te stellen door je nuchtere bloedsuikerwaarde te laten prikken. Dit kun je laten doen bij de huisarts of praktijkondersteuner. Een eenvoudige vingerprik is al voldoende. Twijfel je? Wees er dan snel bij. Hoe eerder je weet of je in de gevarenzone zit, hoe eerder je kunt voorkomen dat je ook daadwerkelijk diabetes krijgt.

Artikelen in het dossier

Advertorial

Wat is jouw favoriet? Magnesium, vitamine C, kurkuma of vitamine B12?

Gebruik je wel eens vitamines, mineralen, kruiden of andere voedingssupplementen om aan je gezondheid te werken? Stem dan voor de Supplement van het Jaar...

Advertorial

Altijd gezond eten in huis

Geen zin om uitgebreid te koken, maar wel snel een gezonde en verrassende maaltijd op tafel? vanBLIK inspireert en verrast je met deze recepten. vanBLIK...
Menstruatiepijn | Ontspannen vrouw met thee

Overleef je menstruatie | 10 tips tegen menstruatiepijn

Elke maand menstrueren, betekent voor heel veel vrouwen elke maand een vermoeid gevoel, hoofdpijn en buikpijn. En o ja, ook nog bijzonder geïrriteerd worden...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond