<-- NIET ACTIEF -->

Niet alleen kinderen hebben soms een brandend verlangen naar huis. Hoeveel mensen last hebben van heimwee is niet bekend, maar mogelijk komt het zelfs vaker voor onder volwassenen. Hoe verminder je dit vervelende gevoel? Wij vroegen het onze lezers en kwamen tot de volgende acht tips tegen heimwee voor volwassenen.

Kies voor jezelf, zonder heimwee

Foky: “Het hangt een beetje van je gezinsomstandigheden af. Als het kan, moet je voor jezelf kiezen en gewoon niet mee op reis gaan. Ik heb zelf wel een aantal reizen gemaakt, maar zeven jaar geleden heb ik besloten om niet meer te reizen vanwege al het geregel en gedoe vooraf. Ik geniet nu van mijn tuin en vind het zalig. Naar al die andere mooie plekjes hoef ik niet meer. Als alternatief kun je voor korte trips in de buurt kiezen, zodat je niet te lang en te ver van huis bent en dus geen heimwee hebt. Dat al dat reizen niet goed voor het milieu is, is ook een goed argument dat je mee kunt laten spelen.”

Praat over je heimwee

Eva: “Ik heb als volwassene last van heimwee, maar kies er bewust voor om wél op vakantie te gaan. De mooie herinneringen zijn het meestal allemaal waard. Het helpt mij om mijn gevoelens niet op te kroppen, maar ze te uiten. Anders wordt het ellendige gevoel alleen maar groter.”

Tip: blijf lekker thuis

Liesbeth: “Het is knap lastig als je last hebt van heimwee. Veel volwassenen begrijpen het niet. Maar waarom zou je er niet aan toe mogen geven? Blijf gewoon lekker thuis met de vakantie en trek je niets aan van wat anderen daarvan vinden. Zelf ben ik het na een week al zat en wil dan weer terug naar huis, waar alles vertrouwd is en het internet snel is.”

Ga niet te ver

Annet: “Ga niet te ver van huis. Als het echt te erg is, ben je zo weer thuis. Dat is mijn beste tip tegen heimwee.”

Bloesemtherapie tegen heimwee

Wies: “Je kunt proberen om een bloesemtherapie gericht tegen heimwee in te zetten. Sinds ik dat gebruik, heb ik geen centje pijn meer. Van heimwee kun je ziek worden. Daarom hebben mensen op vakantie vaak darmklachten. Ze missen hun eigen huis, omgeving, familie, vrienden, eten en bed. Veel aardbewoners zijn niet gemaakt voor verre avonturen.”

Geen stress

Monique: “Mijn oplossing voor heimwee is dat mijn man en kinderen op vakantie gaan en ik thuisblijf. Zo kunnen we allebei ontspannen en vakantievieren, zonder dat we stress hebben. Inmiddels kan ik, door het steeds weer te proberen, al een paar dagen weg in een straal van ongeveer twee uur rijden. We plannen dan een midweek of lang weekend voor ons tweeën in Zeeland. Op deze manier blijft het voor ons leuk. Ik heb geen stress van de heimwee en hij heeft geen stress en zorgen om mij tijdens de vakantie.”

Een stukje thuis

Esra: “Mijn tip tegen heimwee: een idee om een stukje van thuis mee te nemen. Denk aan je eigen kussen, een foto van een geliefde of een geurkaars. Deze bekende spullen geven een vertrouwd gevoel. Het kan ook helpen om ieder jaar naar dezelfde vakantieplek te gaan. Zo gaat het langzaam voelen als een tweede huis en heb je minder last van heimwee.”

Gezellige hobby

Willemien: “Neem een gezellige hobby mee, bijvoorbeeld schilderen of breien. Iets waar je je prettig bij voelt en waar je steeds naar uitkijkt. Dat is mijn beste tip tegen heimwee. Dan heb je houvast in je gedachten. Tijdens de reis kun je een reistablet nemen op natuurlijke basis of eventueel op een stukje gember kauwen. Het is niet lekker, maar het helpt wel.”