<-- NIET ACTIEF -->

Wil jij een digitale detox aangaan? Een aantal uur zonder telefoon of andere beeldschermen? Offline gaan – al is het maar een paar uur – heeft positieve effecten op je brein. Maar wat kun je doen in deze tijd? Saraï Pannekoek heeft bakken ervaring met maandenlang offline gaan. We vroegen haar wat ze zoal doet in die tijd. Spoiler alert: er is genoeg te doen in de offline wereld.

Het blijkt dat het al een positief effect op je nachtrust heeft om je telefoon een uur voor het slapengaan weg te leggen. ”Ik ga vooral offline van social media om mezelf uit te dagen en bewust te worden dat ik zo verslaafd ben aan dat ding’’, vertelt Saraï. ”Even offline zijn geeft me weer rust en ruimte om tot mezelf te komen. Ik kan het iedereen aanraden. Weet je niet wat je in die tijd allemaal kunt doen? Ik geef je een aantal tips!’’

1. Lezen: 3 tips

”Ik vind lezen geweldig. Ik kan me dan verdiepen in diverse thema’s en ervaar veel ruimte ervaar voor contemplatie. Vooral wanneer ik niet word afgeleid door social media. De tijd die je overhoudt tijdens je digitale detox kun je goed gebruiken om weer eens een boek te pakken.”

3 tips van Saraï

1. Moeiteloos jezelf zijn van Vera Helleman
2. Op Zoek naar Antwoorden van Wiggert Meerman
3. Boek Van Niets van Osho<

2. Koken of bakken tijdens je digitale detox

”Het liefste maak ik een goede curry met veel verschillende soorten en kleuren groente. Als basis gebruik ik olie, ui, knoflook, gember en verse peper, en kruiden zoals kardemom (korrels), kruidnagels, kaneel, komijn en korianderzaad. Ik houd van alles zelf vers snijden, dat is voor mij echt meditatie.”

3. In huis bezig gaan

”Tijdens je digitale detox, kun je perfect je kledingkast eens helemaal op ruimen. Of door alle papieren heengaan. Meestal is er genoeg te doen in huis. Denk ook eens aan je boekenkast opnieuw ordenen op kleur.”

4. Niks doen (supergezond!)

”Niks doen is heel belangrijk voor je brein en voor het verwerken van de dag. Voor je uit staren, een beetje turen. Geen planning hebben. Die innerlijke stilte, door aanwezig te zijn, is heel helend voor ons hele systeem. Die kun je goed ervaren tijdens een digitale detox.

5. Wandelen in stilte

”Ik vind het heel fijn om te wandelen zonder mijn telefoon bij me te hebben. Ik luister dan ook niet naar podcasts of muziek. Er is genoeg te zien in de wereld om je heen: kijk eens bewust naar de bomen, de beestjes en alles wat je om je heen ziet.’’

6. Offline spelletjes doen

”Just like the old days: spelletjes spelen. Ga eens verstoppertje spelen met het hele gezin in het bos. Wat ik ook een heel tof spel vindt: Exploding Kittens.”

Ben je een spelletjesfanaat? Wij hebben drie offline spelletjes gemaakt die je gratis kunt downloaden.

7. Quality time met familie of vrienden

”Tijdens een digitale detox, krijg je ook niet meer elke dag mee wat al je vrienden en familie precies doen. Wanneer je hen weer ziet zijn de gesprekken veel dieper. Je hebt elkaar namelijk veel meer te vertellen en te vragen. Hartstikke gezellig!”

8. Met mensen bellen

”Hoewel offline gaan me een boel rust kan geven, vind ik het ook heel belangrijk om mijn vrienden en familie te blijven spreken. Daarom bel ik ze vaak om even bij te kletsen contact te blijven houden.”

9. Bezinning, reflecteren en journalling

”Tijdens een digitale detox, merk ik dat ik veel meer heldere inzichten krijg door gewoon te zijn met wat is. Dan is het handig als ik dat voor mezelf op schrijf in een schriftje. Dit doe ik iedere dag, het liefst in de ochtend, maar soms ook in de avond.”

10. Geniet van je tijd offline

”Het offline leven is zo waardevol. Door even niet te posten, lezen en liken op social, merk ik dat ik tot verdere verdieping kom. De stilte. De verveling. Het zijn. Ik kan het allemaal dan beter omarmen. Dat vind ik heel waardevol. En daarnaast dus ook veel kan genieten van al dat soort momentjes!”

Wil jij zelf offline gaan?
gezondNU heeft een challenge opgericht waarbij jij deze uitdaging ook aan kunt gaan zolang als jij zelf wilt. Lees hier meer over de challenge.

Lees meer over dit onderwerp