<-- NIET ACTIEF -->

Een burn-out hebben is niet gemakkelijk. Je bent vaak volledig uitgeput, overbelast en gestresst. Wanneer je vrienden, familie of collega’s zelf geen ervaring hebt met het hebben van een burn-out kan het voor hen lastig zijn om te begrijpen. Hoe kun je dit het beste uitleggen aan je omgeving? We vroegen het Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND en Korrelatie.

Hoe vertel ik mijn omgeving dat ik een burn-out heb?

Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND en Korrelatie: ”Als je een burn-out hebt, roept jouw lichaam je met allerlei signalen tot een halt. Dit heeft te maken met de langdurige stress waaraan je lichaam en geest zijn blootgesteld. Stel dat dit je overkomt, en je bent er via bijvoorbeeld je huisarts achter dat je een burn-out hebt, hoe vertel je dit dan aan je omgeving?”

”Het is helaas moeilijk voor mensen om over psychische problemen te praten. Soms schamen ze zich ervoor omdat het niet zichtbaar is aan de buitenkant, zoals een gebroken been of een ziekte waarbij je met hoge koorts in bed moet blijven. Dat geldt ook voor een burn-out. Om van een burn-out te herstellen moet je juist leuke dingen gaan doen, de ontspanning opzoeken. Zo kunnen je je lijf en geest weer herstellen van de langdurige stress. En dat ziet er soms uit alsof je ‘het ervan aan het nemen bent’.”

”Als je al het gevoel hebt dat je je moet verantwoorden, kun je het beste uitleggen dat je je te lang te zwaar belast hebt en dat je daar nu de tol voor betaalt. Je hoeft echt niet aan jan en alleman te vertellen waar die overbelasting precies uit bestond. Dat gaat niet iedereen wat aan. Het zou moeten voldoen dat je zegt dat je te veel stress hebt gehad en dat je nu een burn-out hebt waardoor je rust moet nemen en ontspanning moet opzoeken.”

”Als mensen in je omgeving dit niet willen of kunnen begrijpen, het veroordelen of er verkeerde conclusies aan verbinden, dan is dat hun probleem. Je weet dan tenminste wel aan wie je iets hebt, mocht je hulp nodig hebben.”

Wil je weten waarom een burn-out geen aanstellerites is? Je leest het hier.