<-- NIET ACTIEF -->

Kletsnatte handen, klotsende oksels, soppende voeten. Mensen die overmatig transpireren, lossen hun probleem niet op met deo spuiten of schone sokken aantrekken. Zeldzaam? Nee, meer dan vijfhonderdduizend Nederlanders hebben last van overmatig zweten. Gelukkig zijn er wel andere oplossingen. Zo kun je voortaan zonder gêne een grijs shirt dragen of iemand een hand geven.

Sandra van ‘t Hof: “Nee, ik heb geen marathon gelopen. Ik ben in een rustig tempo naar de stad gefietst om aan het werk te gaan. In de kantine zie ik in de spiegel de zweetplekken alweer verschijnen. Ik duw een paar wc-papiertjes tegen mijn oksels aan, laat ze even zitten en gooi ze vervolgens in de prullenbak. Het helpt niet. Het gevolg: ik werk in een ijskoude supermarkt in een T-shirt met korte mouwen. Af en toe haal ik mijn neus op om te controleren of ik geen zweet ruik.”

Schamen voor te veel zweten

Sinds haar twaalfde heeft Sandra van ‘t Hof last van veel zweten. Naast elke dag douchen, wast ze haar oksels minimaal twee keer extra op een dag. En elke keer trekt ze een schoon T-shirt aan. “Bij het kopen en aantrekken van kleding vraag ik me altijd af of zweetvlekken zichtbaar zijn in dit shirt. En na een paar keer dragen, gooide ik het T-shirt weg. De zweetgeur was er zelfs na een paar wasbeurten niet uit.” Voor duizenden Nederlanders zorgt overmatige transpiratie voor ergernissen en ongemakkelijke situaties waar niemand op zit te wachten.

Niet sporten, wel zweten

Zweten is in principe gezond; we transpireren om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Het gaat ‘fout’ als je transpireert zonder dat je je (extreem) inspant. Of als je heel veel vocht verliest. Vooral jongeren tot 35 jaar hebben last van overmatig zweten (hyperhidrosis). Het kan aangeboren zijn, maar er kan ook sprake zijn van een zenuwafwijking die pas op latere leeftijd ontstaat. Velen hebben naast natte oksels ook overmatige transpiratie op de handen, voeten of het hele lichaam.

Zoek naar de oorzaak van te veel zweten

Er zijn rigoureuze middelen om te veel zweet te bestrijden. Toch is het goed om eerst te zoeken naar de oorzaak van de overmatige transpiratie. Het kan namelijk ook een voorteken zijn van parkinson, diabetes, uitputting.

Sandra trok na vier jaar aan de bel bij het ziekenhuis. “Ik was het echt zat om zelfs in de winter zweetkringen te zien op mijn T-shirt. Nadat een arts mij alle mogelijkheden had uitgelegd, koos ik om aluminiumchloride te gaan gebruiken. Als dat niet zou werken, zou ik overgaan op botox. Gelukkig merkte ik al snel verschil. Nu is het zweten flink afgenomen, hoewel ik er nog niet altijd tegen op kan boksen. Het is zo’n verademing dat ik gewoon naar iemand kan zwaaien zonder dat omstanders donkere kringen op mijn shirt zien”.

Wat kan ik doen aan overmatig zweten?

Is er dan niets te doen aan overmatig transpireren? Zeker wel – we zetten 5 oplossingen op een rij.

 1. Anti-perspirant is de makkelijkste optie en wordt vaak ook als eerste stap aangeraden. Het zijn deodoranten speciaal voor (of tegen) overmatige transpiratie.
 2. Aluminiumchloride (of aluminiumhydroxychloride-crème FNA) is een vloeistof die je door middel van een watje op je oksels kunt aanbrengen. Je brengt de stof aan voordat je gaat slapen op schone, droge oksels.
 3. Botox kan worden toegepast als het zweten niet overgaat. Je krijgt in beide oksels zo’n vijftien prikjes en het werkt ongeveer zes maanden.
 4. Sympathectomie is het doorsnijden van zenuwbanen. Meestal worden de zenuwbanen eerst geblokkeerd, maar vanwege beperkt effect worden ze daarna vaak weggesneden. De resultaten zijn (meestal) goed, maar sommigen gaan op andere plekken extra zweten.
 5. Liposuctie is het wegzuigen van zweetklieren. De effecten op lange termijn zijn nog niet bekend.

Je bent wat je (zw)eet

Letten op wat je eet, kan ook zorgen voor minder transpiratie. Zweetversterkend zijn bijvoorbeeld peper, cafeïnerijke drankjes, knoflook, prei, ui, (rood) vlees, eieren, junkfood en geraffineerde producten. Wat dan wel? Eet voornamelijk plantaardig, waarbij je erop let dat deze voeding uit verse en pure producten bestaat.

Je hebt hyperhidrosis als…

het overmatig zweten minimaal een half jaar duurt, plus minimaal twee van de onderstaande verschijnselen:

 • Extreem en relatief symmetrisch zweten in oksels, handpalmen, voetzolen of in het gezicht
 • Hinder ondervinden in dagelijkse bezigheden
 • Het regelmatig, met een minimale frequentie van 1 keer per week voorkomt
 • De persoon jonger dan 25 jaar oud is
 • Een positieve familie geschiedenis heeft
 • Het zweten tijdens de slaap niet doorzet