<-- NIET ACTIEF -->

Na een lange dag rek je je uit: het is tijd om te gaan slapen! Als het jou vervolgens niet lukt om in slaap te vallen, kan het zijn dat je grijpt naar een welbekende tip. Nee, niet schaapjes tellen of warme melk drinken, maar een banaan eten. Helpt dit echt om beter te slapen?

Iedereen staat wel eens voor de tweestrijd: nog iets eten voor het slapen of wachten tot het ontbijt. Waar kun je het beste voor kiezen? “Gaan slapen met een volle maag is niet verstandig, maar met een knorrende ook niet”, vertelt slaapcoach Irma Leijten. “Het is op zich niet verkeerd om iets te eten voor het slapen, zolang het maar geen zware kost is. Een stuk fruit is een goede keuze.”

Banaan als slaapmiddel

Grijpen naar een banaan doen mensen ‘s avonds niet alleen tegen een knorrende maag, maar ook om in slaap te komen. Is dat een goed idee? Slaapcoach Irma Leijten: “Een banaan is gezond en gezond eten is goed voor ons, omdat we daarmee onze lichaamsprocessen niet ‘pesten’, wat ongezond is en daardoor slaapverstorend kan werken. Het gaat echter te ver om een banaan een slaapverwekkende werking toe te dichten, want dat proces ligt gecompliceerder. Er zit wat triptofaan in een banaan, maar dat is gering en, belangrijker, geen garantie op slaap.”

Wat wel invloed kan hebben op je slaap: je eetritme. “Het is voor ons bioritme en daarmee ook slaap, goed om op vaste tijdstippen te eten,” weet Irma. “Die tijden zijn persoonlijk en hangen samen met het chronotype. Mensen met het chronotype avondmens hebben vaker dan ochtendmensen ‘s avonds behoefte aan wat te eten. Voor hen kan een kleine snack nuttig zijn om te voorkomen dat ze ‘s nachts trek krijgen en wakker worden. Dat hoeft alleen niet een banaan te zijn.”

Wel of niet als tussendoortje?

Rijst wel de vraag op: moeten we bananen overdag in de fruitmand laten liggen om een middagdip te voorkomen? “Welnee! Je wordt niet sneller moe van een banaan. Door de vezels en suiker krijg je juist energie. Die andere stoffen krijg je ook binnen, maar dat zijn dus echt minimale hoeveelheden per banaan. Hij mag dus gerust uit de fruitschaal worden gepakt.” Hoewel een banaan een gezonde keuze is voor zowel overdag als in de avond, zal dit gele stuk fruit dus niet het laatste zetje zijn om in slaap te dommelen.