<-- NIET ACTIEF -->

Is volle maan in zicht? Voor sommige mensen betekent dit een nacht vol hevige dromen en weinig slaap. Heb jij er ook last van? Bereid je dan voor. Slaapcoach Irma Leijten deelt haar drie beste tips voor een goede nachtrust, ondanks volle maan.

Waar velen wakker liggen na een shot cafeïne of een flinke dosis schermtijd, hebben andere last van de volle maan. Een stukje lastiger, want waar je nee kunt zeggen tegen koffie en je telefoon, is het geen optie om dit natuurverschijnsel te vragen weg te blijven. Gelukkig heeft slaapcoach Irma Leijten drie tips om toch in slaap te vallen bij volle maan.

1. Stop met acties die verwachtingen oproepen

Om je voor te bereiden op slapen tijdens volle maan, heeft het volgens Leijten geen zin om acties uit te voeren die verwachtingen oproepen over beter slapen, zoals douchen of warme melk drinken. “Het beste is je avond te besteden op een manier die je prettig vindt, die ontspant en die niets te maken heeft met het feit dat je straks moet gaan slapen.”

2. Sta stil bij je gedachten

Als je wakker ligt, besef dan dat je er op dat moment niks aan kunt veranderen. “Slaap kun je helaas niet afdwingen. Laat je dus niet meeslepen door gedachten als: o jee het is zover, dan kan ik natuurlijk weer niet slapen. Zo’n gedachte komt vast langs natuurlijk, maar vraag je eens af wat je hebt aan die gedachte.”

3. Focus niet op volle maan

“Richt je aandacht op andere dingen, zoals bijvoorbeeld hoe je hoofd rust op je kussen of hoe je ademhaling rustig doorgaat. Door je aandacht te richten op die ‘emotioneel neutrale’ dingen geef je je brein het signaal dat het veilig is om te gaan slapen. Veiligheid is een voorwaarde voor ontspanning en daarmee voor slaap.”

Of het overigens echt zo is dat mensen slechter slapen bij volle maan, is niet duidelijk. Lees in dit artikel hoe dat zit.

Lees meer over dit onderwerp