<-- NIET ACTIEF -->

Is jouw glas altijd half leeg? Laat je standaard je roze bril op het nachtkastje liggen? En heb je geen idee hoe je met je goede been uit bed moet stappen? Hallo pessimist! Wie de wereld minder zonnig ziet, wordt standaard als negatief bestempeld. De voordelen, die vergeten we juist. Daarom zetten wij ze voor je op een rij.

Zwartkijkers of rasechte pessimisten geven niet snel toe dat het glas standaard half leeg is – of dat er zelfs niets in het glas zit. “Ik ben geen pessimist, maar een realist”, is steevast het antwoord. Voortaan hoef je je niet meer te verschuilen achter dit standaard zinnetje. Dit zijn namelijk de voordelen:

Je bent beter voorbereid

Veel pessimisten denken bij de (nabije) toekomst aan de ergste uitkomsten of meest verschrikkelijke situaties. Bij een sollicitatie zien ze zichzelf te laat komen of compleet dichtslaan door een black-out. En bij het bakken van een taart? Dan zien ze de taart al aangebrand of ingezakt voor zich. Het grote voordeel van deze negatieve voorspellingen, is dat je in veel situaties beter voorbereid bent. Je vertrekt eerder van huis bij een sollicitatie of kijkt een keer extra als de taart in de oven zit. Jij denkt hier wél aan en een optimist waarschijnlijk niet.

Je doet beter je best

Denk je dat het vinden van een nieuwe baan onmogelijk is? Of weet je zeker dat het je veel moeite kost om af te vallen? Voor een onderzoek van de universiteit van Hamburg deed een groep vrouwen mee met een afslankprogramma. De deelneemsters die dachten dat het afvallen makkelijk zou gaan, vielen gemiddeld twaalf kilo minder af dan de vrouwen die dachten dat het lastig zou worden. Wanneer je zeker weet dat iets moeilijk is, ben je automatisch gemotiveerd om extra je best te doen. Go pessimist!

Je bent alerter

Australische onderzoekers ontdekten dat pessimisten door de negatieve basishouding en hun gezonde dosis argwaan, alerter reageren op een omgeving dan optimisten. Het zorgt ervoor dat je kritischer bent en meer op je hoede. Al kan dit natuurlijk ook angst veroorzaken.

Je kunt beter met stress omgaan

Je zou denken dat je als pessimist meer stress ervaart omdat je bang bent dat je doemscenario’s uitkomen. Dit proberen te voorkomen, kan juist een bron van stress zijn. Uit een onderzoek van het Amerikaanse Wellesley College bleek het tegendeel. Pessimisten ervaren juist minder stress, omdat ze van te voren druk zijn met het voorkomen van dingen die mis kunnen gaan. Mocht er toch iets anders gaan dan volgens plan, dan is de kans groot dat je dit al voorbereid hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en is stress nergens voor nodig.

Je wordt minder snel teleurgesteld

Voor veel optimisten is the sky the limit en ziet de toekomst er verdacht rooskleurig uit. Naast dat dit genoeg voordelen heeft, is de kans op teleurstellingen wel een stuk groter. Als pessimist zet je minder hoog in, waardoor de kans op een teleurstelling kleiner is. En gaat iets juist beter dan verwacht? Dan ben jij extra blij!