<-- NIET ACTIEF -->

Een hoofd vol piekergedachtes, slurpt energie. Soms kun je er zelfs niet meer door slapen. En vaak is die onrust zelfs nergens voor nodig en lossen problemen zichzelf op, ontdek je achteraf. Detox dus niet alleen je lichaam, maar ook je hoofd. 

1. Zet je zorgen op papier

Ben je nu al aan het nadenken over de dag van morgen? De was, het eten, de stress op je werk? Schrijf je zorgen op in de vorm van een to do-lijst of pak er een dagboek bij. Stel je voor dat elke gedachte die je op papier zet, ook meteen uit je hoofd is verwijderd. Scheelt je weer geheugen! Zit je echt ergens mee? Maak een plan van aanpak en leg het naast je neer. Morgen zet je de eerste stap.

2. Houd de tijd bij

Geef jezelf een piekerstart- en stoptijd. Houd het bij tien minuten piekeren en ga na die tien minuten ook echt wat anders doen. Het helpt om iets actiefs te ondernemen, zoals de kast opruimen, stofzuigen of schilderen. Dan blijf je minder snel in je gedachten hangen. Of neem een warme douche en spoel je zorgen van je af.

3. Aanraken ontspant

Een druk en gestrest hoofd heeft het meeste baat bij een stevige knuffel of een rustende schouder. De aanraking van een ander – of dat nou je man, een vriendin of een volslagen vreemde is – ontspant en geeft warmte. Heb je een huisdier? Pak die er dan ook even lekker bij.

4. De natuur geeft rust

De voordelen van de natuur zijn oneindig. Zo is de natuur rustgevend en geeft het ons energie. Ook lijkt het wel alsof inzichten uit de lucht komen vallen wanneer we een luchtje scheppen. Maak daarom een wandeling met een vriend of vriendin en lucht tegelijkertijd je hart. En wat dacht je van tuinieren? Nu het voorjaar zijn intrede doet, kan de grasmaaier en het snoeigereedschap weer uit de kast worden gehaald. Weg onkruid, weg onrust.

5. Ga bakken en breien

Pimp dat ouderwetse nachtkastje, ga breien of leef je uit in de keuken door een overheerlijke cake te bakken. Verzet je zinnen door iets moois of iets lekkers te maken. Niet alleen maak je hiermee je hoofd leeg, maar dan heb je later ook nog eens iets om naar uit te kijken (zoals die lekkere chocoladetaart!).