<-- NIET ACTIEF -->

In een maatschappij waarin iedereen druk, druk, druk is, is meer in het moment leven geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat? Om de week deel ik een mindfulness-oefening die je daarbij helpt. Deze week: een ademhalingsoefening waarbij je je uitademing verlengt. 

Voordat het coronavirus in ons land was, plofte ik wekelijks op mijn yogamatje bij de plaatselijke yogaschool. Na zo’n uurtje ontspanning kwam ik bijna altijd met een goede tip thuis. Zo leerde een yogadocent bij de eindontspanning eens de makkelijkste – en als je het mij vraagt fijnste – ademhalingsoefening ooit. Eerst gaf ze de opdracht om je in- en uitademing in je hoofd te tellen. Vervolgens was het de bedoeling om langzaam in te ademen door je neus en dubbel zo lang uit te ademen door je mond. Stel je inademing duurt vier seconden, dan is je uitademing dus acht seconden. Let bij je inademing erop dat je buik bol wordt door de lucht en bij je uitademing weer platter.

Sinds ik deze ademhalingsoefening ken, doe ik hem dagelijks. Als ik wacht tot de waterkoker klaar is, buiten een rondje loop, de slaap niet kan vatten of een paar minuten pauze neem tijdens mijn werk. Nog steeds ben ik wel eens verbaasd hoe zo’n kleine oefening al voor (iets) meer ontspanning kan zorgen. Focussen op je ademhaling zorgt er namelijk niet alleen voor dat je even níet aan je boodschappenlijstje denkt, maar het activeert ook je parasympathische zenuwstelsel. Je geeft hiermee je lichaam een seintje dat het kan ontspannen, waardoor je bloeddruk en hartslag dalen. En dat met een oefening die nog geen minuut duurt.

Mindfulness is altijd een goed idee, maar wat kun je allemaal doen? Hoe simpel het concept ook lijkt, daadwerkelijk mindful bezig zijn, vinden wij soms knap lastig. Gelukkig hebben we onze collega en redacteur Shirah Ipenburg, onze mindfulness vraagbaak. En de tips die zij ons geeft zijn zó leuk, simpel en praktisch; dat willen we jullie niet onthouden. In deze rubriek geeft zij om de week een mindfulness-tip om je lijf en hersenen te ondersteunen en stimuleren.