<-- NIET ACTIEF -->

In een maatschappij waarin iedereen druk, druk, druk is, is meer in het moment leven geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat? Om de week deel ik een mindfulness-oefening die je daarbij helpt. Deze week: maak een simpele zin af.

Ik wou dat ik kon zeggen dat ik moeiteloos in het moment leef. Dat ik vaak vergeet hoe laat het is, omdat ik zo opga in hetgeen waarmee ik bezig ben. En dat ik sporadisch pieker, omdat alleen het nu er voor mij toedoet. Het tegendeel is waar. Na jaren oefenen met mindfulness weet ik één ding zeker: ik ben iemand die veel met de toekomst en het verleden bezig is. Fiets ik naar mijn werk, dan fantaseer ik over de maaltijd die ik die avond ga koken. Kijk ik een film, dan kan het kleinste detail mij herinneren aan een film die ik járen geleden keek. In plaats hiervan te balen, probeer ik – zoals mindfulness mij leerde – het op te merken en vervolgens met mijn aandacht terug te gaan naar het moment. Zo is mijn kwetterende brein eigenlijk een handige stok achter de deur om te blijven oefenen. En dat heeft ook weer zijn voordelen.

Dat ik niet van nature in het nu leef (maar wie wel?), heeft ervoor gezorgd dat ik allerlei tips heb geprobeerd. Van op mijn handen zitten tot aan een boom ruiken. De beste tips – en nee dat is niet aan een boom ruiken – pas ik regelmatig toe. Eén van mijn favoriete trucs om mezelf terug te roepen naar het moment, is door de volgende zin af te maken in mijn hoofd: ‘Nu ben ik…’. Op de puntjes vul ik in wat ik op dat moment doe. Bijvoorbeeld: nu ben ik boodschappen aan het doen, nu poets ik mijn tanden of nu geniet ik van een kop thee. Een fijne reminder dat ik op dit moment met niets anders bezig hoef te zijn. Zo is er heel even alleen maar nu.

Mindfulness is altijd een goed idee, maar wat kun je allemaal doen? Hoe simpel het concept ook lijkt, daadwerkelijk mindful bezig zijn, vinden wij soms knap lastig. Gelukkig hebben we onze collega en redacteur Shirah Ipenburg, onze mindfulness vraagbaak. En de tips die zij ons geeft zijn zó leuk, simpel en praktisch; dat willen we jullie niet onthouden. In deze rubriek geeft zij om de week een mindfulness-tip om je lijf en hersenen te ondersteunen en stimuleren.