<-- NIET ACTIEF -->

Ben je zelf het slachtoffer van huiselijk geweld of ken je iemand die hiermee te maken heeft? Laat het niet gebeuren. Praten over wat je overkomt, is belangrijk om geweld te breken. Maar wat als je daar nog niet aan toe bent? Zes tips voor slachtoffers en hun omgeving om hulp te krijgen en te geven, zodat je kunnen ontsnappen aan huiselijk geweld.

 

1. Houd een logboek bij

Ben je zelf slachtoffer van huislijk geweld? Houd dan een logboek bij van wat er feitelijk (wat, wanneer) met jou gebeurt. Maak foto’s van verwondingen. Bewaar dat boek op een veilige plek, bij iemand die je vertrouwd. Dat maakt dat je juridisch sterker staat als je klaar bent om los te breken uit de relatie.

2. Bewustwording, een 1e stap

Vrouwen die een geschiedenis van mishandeling bij zich dragen, kunnen dat vaak niet als zodanig benoemen. Het geweld is zo vergroeid met hun leven dat ze niet in staat zijn het zo te labelen. Ze zeggen hooguit dat ze problemen hebben in hun relatie. De meeste vrouwen komen dan ook niet bij de huisarts vanwege die mishandeling, maar vanwege chronische pijn in nek, rug en schouders. Bewustwording is een eerste stap om het geweld te breken.

3. Houd contact!

Als je dochter, vriendin of zus mishandeld wordt, is het belangrijk om met haar te blijven praten. Benadruk dat wat haar overkomt onacceptabel en niet normaal is. Misschien is ze nu nog niet klaar om dit te horen, maar op een dag is ze zover dat ze haar verhaal wil doen en dan is het belangrijk dat ze iemand heeft die ze vertrouwt en die naar haar wil luisteren.

4. Zoek een vertrouwenspersoon

Je ziet vaak dat vrouwen meerdere keren hun man ontvluchten voordat ze uiteindelijk voorgoed breken. Loslaten is een proces. Het begint met bewustwording dat je in een gewelddadige relatie zit. Vervolgens moet je je verhaal kunnen doen. Niet per se aan een hulpverlener, het mag ook een vriendin zijn of een buurvrouw – iemand die je vertrouwt. Praten over mishandeling vinden vrouwen vaak te gevaarlijk. De angst maar ook de schaamte houden het zwijgen in stand. Praten is echter de enige manier om aan het geweld te ontsnappen.

5. Respectvol opvoeden

Om te voorkomen dat kinderen in een gewelddadige relatie terecht komen is het zaak om dan zo vroeg mogelijk te leren dat geweld niet bij een relatie hoort. Er zou op jonge leeftijd veel meer aandacht moeten zijn voor hoe je respectvol met elkaar omgaat. Thuis, maar ook op scholen..

6. Hulp inschakelen

  • stichtingzijweg.nl
  • Het Centrum Seksueel en Familiaal Geweld, Nijmegen: sfgnijmegen.nl
  • Centrum Seksueel Geweld in Utrecht: centrumseksueelgeweld.nl
  • meldmisdaadanoniem.nl
  • vooreenveiligthuis.nl
  • huiselijkgeweld.nl
  • movisie.nl

Hoe ga je om met negatieve gevoelens als angst en stress? Dat lees je in het boek Zonder angst of zorgen »