Schüssler zouten

Voel je je vermoeid, futloos of zit je niet lekker in je vel? Misschien heb je een tekort aan mineraalzouten. Normaal gesproken krijg je voldoende mineralen binnen via voeding, maar dat gebeurt niet altijd. Tekorten in je mineraalhuishouding kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Met Schüssler therapie kun je de balans weer herstellen.

Algemeen | 10 vragen | Achtergrond | Artikelen in het dossier

Algemeen

Mineraalzouten zijn voedingsstoffen die zich overal in het lichaam bevinden. Je lichaam heeft mineraalzouten nodig om goed te functioneren. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je vaak al genoeg mineraalzouten binnen, maar intensief sporten, (te) hard werken, stress of slaapgebrek kunnen ervoor zorgen dat je celstofwisseling verstoord raakt. Hierdoor voel je je minder energiek en futloos.

Mineraalzouten

Door deze mineraalzouten aan te vullen, raakt je mineraalhuishouding weer in balans en zo ook je lichaam. Deze vorm van therapie werd in het leven geroepen door de Duitse homeopaat Wilhelm Heinrich Schüssler. Schüssler zocht in de 19e eeuw naar een eenvoudige manier om het lichaam te ondersteunen en ging ziektes grondig onderzoeken. Hij ontdekte dat de meeste ziektes ontstonden door een tekort aan mineraalzouten en alle lichaamscellen twaalf verschillende soorten zouten nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Als er tekorten ontstaan in één of meerdere van deze zouten leidt dit tot gezondheidsklachten en ziekten. Later werden er vijftien celzouten aan het lijstje toegevoegd en kennen we nu 27 verschillende Schüsslerzouten.

Zieke cellen herstellen

Schüsslertherapie gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Door zieke cellen te herstellen worden ze weer geprikkeld om voldoende voedingsstoffen op te nemen en zichzelf te herstellen. Een andere kenmerk van Schüsslertherapie is dat mineraalzouten worden verdund en gepotentieerd. Volgens Schüssler kunnen verdunde (verwreven) mineraalzouten direct door de cel opgenomen worden. Mineraalzouten die onverdund gegeven worden, kunnen voor het lichaam belastend zijn, zoals geconcentreerde calcium- magnesium- of ijzersupplementen. Als u deze te lang inneemt, dan kan het nadelige bijwerkingen hebben, omdat het lichaam de stoffen niet goed kan verwerken en deze in de vorm van nierstenen afzet.

Let op: Schüsslertherapie is geen geneeswijze en mineraalzouten zijn geen vervangers van medicijnen. Mineraalzouten hebben alleen een ondersteunende functie. Raadpleeg altijd je arts bij ernstige klachten en ziekten.

10 vragen

1. Hoe neem ik Schüssler zouten in?

De mineraalzouten zijn in tabletvorm verkrijgbaar. De zouten zijn verwreven in melksuiker en geperst tot tabletten. De tabletten werken het meest optimaal als je ze langzaam in je mond laat smelten. Daarna kun je ze doorslikken. Als je de tabletten oplost in water, slik dan niet het geheel in één keer door, maar neem verspreid over de dag kleine slokjes. Doe dit niet in combinatie met voedsel, maar liever een kwartier voor de maaltijd.

2. Hoe komt het dat ik mineraalzouten verlies?

Door stress, ziekte en de verminderde kwaliteit van voeding maakt dat je onvoldoende mineralen in het lichaam opslaat, zelfs met voedingssupplementen. Je verliest sneller mineralen dan dat je ze binnenkrijgt.

3. Hoe weet ik of ik een zout echt nodig heb?

Als de tabletjes zoet smaken en snel smelten, is dat een indicatie dat uw lichaam ernaar snakt. Merkt u dat ze neutraler of slecht gaan smaken en minder snel opgenomen worden in uw speeksel, dan betekent dat dat het evenwicht in het lichaam min of meer hersteld is.

4. Hoeveel tabletten mag ik innemen?

Bij volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar wordt 3 x daags 2 tabletten per dag geadviseerd. Kinderen onder de 12 jaar mogen 3x daags 1 tablet.

5. Zijn er bijwerkingen?

In het begin kun je een sterke behoefte aan celzouten krijgen. Je hoeft niet bang te zijn dat je verslaafd raakt aan celzouten, het vertelt meer over de behoefte van het lichaam aan mineralen. Na verloop van tijd verdwijnt deze aandrang vanzelf. Celzouten stimuleren het zelfherstellend vermogen van het lichaam. In het begin kan je je wat vermoeid voelen. Dit is een goed teken. Het lichaam gaat reageren en daardoor kan de vermoeidheid van het lichaam naar buiten komen.

6. Mag ik mineraalzouten gebruiken naast mijn andere medicijnen?

Mineraalzouten kunnen in iedere situatie gebruikt worden. Ze vormen geen belemmering voor een behandeling omdat de mineraalzouten lichaamseigen mineralen zijn in verdunde vorm. Bijwerkingen zijn hierdoor minimaal.

7. Hoe lang moet ik mineraalzouten innemen totdat het werkt?

Normaal gesproken kun je het middel tussen de vier en zes weken gebruiken. Daarna is het gebruikelijk om vier weken te stoppen. Doordat de zouten door het mondslijmvlies worden opgenomen, zijn ze snel op hun bestemming.

8. Zijn Schüsslerzouten ook echt zouten?

Schüsslerzouten zijn mineralen die van nature voorkomen in het lichaam. Ze worden ook wel anorganische zouten genoemd.

9. Kan ik een allergische reactie krijgen?

Tot nu toe zijn er geen allergische reacties bekend. Het gaat namelijk om de toevoeging van lichaamseigen stoffen. Wanneer je intolerant of allergisch reageert op melk dan kan dit probleem opgelost worden door de tabletten in water op te lossen. Sinds kort zijn er ook alcoholoplossingen van dezelfde mineraalzouten verkrijgbaar.

10. Hoe komt het dat ik na het stoppen met mijn mineraalzouten opnieuw klachten krijg?

Mineraalzouten genezen niet. Ze vullen enkel tekorten aan waardoor verbetering kan optreden. Wanneer u geen mineraalzouten meer inneemt, kunnen de tekorten weer optreden en na een tijdje krijgt u dezelfde symptomen weer terug.

Achtergrond

In totaal zijn er 27 Schüssler mineraalzouten bekend. Aan de hand van een gezichtsdiagnose wordt vastgesteld of een tekort aan mineraalzouten je gezondheidsklacht(en) kan veroorzaken. Horizontale rimpels kunnen duiden op een zwakke dunne darm. Een strakke bovenlip en droge lippen wijzen op een gespannen maag. Heeft u een opgezwollen en/of blauw gezicht? Dan houd je veel vocht vast.

Je kunt voor een gezichtsdiagnose terecht bij een therapeut die hierin gespecialiseerd is, maar je kunt ook zelf via een handboek over Schüsslertherapie erachter komen of je mineraalzout tekorten komt. Een diagnose wordt gesteld aan de hand van ‘wat u heeft’ en ‘wat u bent’. Daarom zijn uw karaktereigenschappen ook van belang. We lichten drie Schüsslerzouten toe.

1. Calcium fluoratum

Gezichtskenmerken: zwart/bruin rond de ogen, waaiervormige fijne rimpels, donker/blauwe groef onder de ogen, blauwe lippen, te zachte of te harde nagels.

Karakter: U heeft zorgen om de toekomst en u bent bang de jeugdigheid, geld en sociale status te verliezen. U bent snel gedeprimeerd, stelt hoge eisen aan uzelf, kunt slecht tegen kritiek en u voelt u onbegrepen door uw omgeving.

Tekort kan deze klachten veroorzaken: (extreme) vermoeidheid, verminderde concentratie, slecht geheugen, onvruchtbaarheid, eczeem, winderigheid, evenwichtsstoornissen, opgezette lymfeklieren, pijn in gewrichten en spieren.

Mineraalzout helpt: verbindende weefsels te vormen die het lichaam in staat stellen spieren soepel te behouden en te ontspannen. Daarnaast beschermt de celzout tegen overbelasting door elektro-smog, straling en stress en ondersteunt het de gewrichten, huid, tanden en het bindweefsel.

2. Calcium phosphoricum

Gezichtskenmerken: waskleurige streep rondom wenkbrauwen, mond, punt van de neus en oorschelp. Doorzichtige tanden en smalle mond.

Karakter: Dit is een celzout voor manifestatie, wanneer je moeite hebt om iets te presteren, problemen hebt met de eisen van de maatschappij en bij overbelasting. Je verzet je tegen verandering en bent bang om je zekerheden te verliezen. Je hebt problemen met doorslapen en hebt moeite om voor jezelf op te komen.

Tekort kan deze klachten veroorzaken: vermoeidheid, hoofdpijn, pukkels in gezicht, brandend maagzuur, slaapgebrek, trillende ledematen, heesheid, herpes en keelklachten.

Mineraalzout helpt bij: bij stoornissen in zenuwen en spieren, groeipijnen, slaapstoornissen, allergieën, jeuk, rusteloze benen en hartritmestoornissen. Op psychisch vlak helpt dit zout goed bij angsten, gevoel van bedreiging, stress en bij gevoel aan gebrek van vertrouwen. Het activeert de spijsvertering en vermeerdert uw eetlust. Het neutraliseert verzuring en is essentieel voor de goede opname van voedingsstoffen uit uw voedsel.

3. Ferrum phosphoricum

Gezichtskenmerken: blauw/zwarte maan aan de zijkant van uw neus, tijdelijke roodheid (na intensief bewegen), warme rode oren.

Karakter: Dit mineraal is bij uitstek geschikt voor uw zelfvertrouwen en het geeft je de kracht om aan te kunnen wat er op je pad komt. Het geeft je daadkracht, maakt je zekerder en sterker. Als kleinigheden uw leven verstoren dan bent u snel ontevreden over uw leven.

Tekort kan deze klachten veroorzaken: vermoeidheid, snel blauwe plekken, duizeligheid, winterhanden- en voeten, vochtophoping, schouderpijn, hernia, gewrichtsontsteking, blauwe wallen onder de ogen en zongevoeligheid.

Mineraalzout helpt bij: licht tot ernstig ijzergebrek en een verzwakt immuunsysteem. Geeft het lichaam afweer op celniveau tegen infecties en is belangrijk voor het zuurstoftransport door het bloed. Het zout is ook nuttig bij ontstekingen, vermoeidheid, koorts, bloedarmoede, uitputting, verwondingen, verbranden en zonnesteek. Op psychisch gebied werkt dit zout zeer goed bij mensen die geen doorzettingsvermogen hebben, (mentaal) vermoeid zijn en zich futloos voelen.

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond