<-- NIET ACTIEF -->

Yoga kan ontspannend zijn, maar ook inspannend. Laagdrempelig, maar ook uitdagend. De ene vorm is de andere niet. En waar de een enthousiast wordt van yin yoga, kijkt de ander uit naar een lesje power yoga. Wij geven dé gids voor de beginnende yogi’s en zetten acht vormen op een rij. Welke yogavorm past bij jou?

1. Hatha yoga

De meest klassieke vorm, waarbij de nadruk ligt op het versterken en soepel maken van je lichaam. Je staat wat langer in één houding. Het doel is dan ook je lichaam en ademhaling te leren beheersen. Het is rustig en een goede manier om kennis te maken met deze tak van sport. Stap voor stap leer je verschillende houdingen kennen.

2. Yin yoga

Rust, rust en nog eens rust. De oefeningen van yin yoga werken niet op de spieren, maar op de gewrichten en het bindweefsel. Alle houdingen doe je op de grond en de poses houd je voor een lange tijd vast, meestal zo’n vijf minuten. De uitdaging zit ‘m juist in het ontspannen van de spieren. Het maakt je lichaam dan ook vooral flexibeler, niet sterker. Vaak wordt deze yogavorm dan ook gecombineerd met een actievere soort of een andere actieve sport.

3. Bikram yoga

Zweten, dat doe je zeker. Bikram yoga wordt gedaan in een warme ruimte van zo’n veertig graden celsius. In ongeveer negentig minuten komen 26 oefeningen voorbij. Voordelen van de warmte: je raakt veel afvalstoffen kwijt, hebt minder kans op blessures, verbetert de bloedsomloop en krijgt soepele spieren (losmaken van de rug en nek!). Voor mensen met een zittend beroep is dit een echte aanrader, maar voor mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen is het meestal minder geschikt. Vergeet geen water mee te nemen!

Hot yoga is een afgeleidde vorm. De ruimte is iets minder warm en de houdingen kunnen verschillen per les. Bovendien duurt een les zestig minuten, wordt er soms muziek gedraaid en mag er worden gesproken.

4. Ashtanga yoga

Een actieve vorm die best pittig kan zijn, omdat het tempo redelijk hoog ligt. Ga je naar een les dan doe je een reeks houdingen die je synchroon met je ademhaling uitvoert. De bewegingen – die altijd in dezelfde volgorde worden beoefend – lopen vloeiend in elkaar over, waardoor je in een soort flow komt.

5. Power yoga

Wil je een strakker lijf, betere conditie en meer spiermassa? Dan is dit jouw vriend! De krachtige en fysieke oefeningen, geven een energiek gevoel. Het maakt sterker, leniger en geeft je een betere conditie. Power yoga is vaak een verkorte versie van ashtanga, waarbij de oefeningen elke les kunnen verschillen.

6. Vinyasa yoga

Deze vorm is ook actief en dynamisch en lijkt op ashtanga yoga. Het verschil: bij vinyasa is geen sprake van een vaste serie. De docent is vrij in het bedenken van een reeks houdingen. Het is vaak wat speelser, maar ook pittig!

7. Kundalini yoga

Dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met krachtige ademhalingstechnieken, mantra’s, chakra’s en meditaties. Het wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd, omdat je bewuster wordt van wat je doet en hoe je je voelt. Het levert direct meer energie op. Het gaat meer in op het spirituele aspect van de sport. Vooral geschikt voor de gevorderde yogi die verdieping zoekt.

8. Yoga nidra

Hoofdpijn, duizeligheid, borstpijn, hartkloppingen, buikpijn. Kwalen die wel eens tot het verleden kunnen behoren wanneer je deze vorm beoefent. Het is de meest rustige van de acht, want het is de yoga van de slaap. Ideaal als je last hebt van slaapproblemen, spanning of angst. Het wordt liggend uitgevoerd en is een oefening om in een zo diep mogelijke ontspanning te komen.

Wil je meer lezen over hoe je makkelijker kunt bewegen? Lees het dossier »

Lees meer over dit onderwerp