<-- NIET ACTIEF -->

Kruidnoten, taaitaai, chocoladeletters … Tijdens de laatste maanden van het jaar zijn ze niet uit de supermarkten weg te denken. En ook niet uit onze monden – heerlijk! Tegelijkertijd weten we inmiddels dat waar we als kind totaal niet mee bezig waren: het is vooral lekker, maar niet zo gezond. En zo kwamen we op de geinige vraag: hoe lang duurt het voordat je lijf kruidnoten heeft verbrand? 

Een handje kruidnoten, wat schuimpjes, een lekkere amandelstaaf en een stuk van je pure chocoladeletter. Als je gezond wilt eten, is de decembermaand een flinke uitdaging. Je eet met gemak heel veel calorieën die je vervolgens een stuk moeilijker verbrandt. Pfff, oneerlijk!

Balans tijdens feestdagen

Hoewel je het misschien liever niet wilt weten, waren wij op de redactie toch nieuwsgierig: hoeveel calorieën bevatten deze lekkernijen en wat moet je doen om die calorieën eraf te sporten? Hoe breng je het weer in balans? We vragen het Roos Bootsman, sportdiëtist bij Sport & Voedingsadviesbureau. “Dit moet je doen wanneer je energie inname in balans was met je energieverbruik en daarna dit nog extra at. Wanneer je meer eet dan je verbruikt, kom je aan”, legt ze uit.

Stukje amandelstaaf (25 gram): 113 calorieën

Voor dit stukje bij de koffie wat je in een paar happen wegwerkt, moet je een half uur dweilen, ramen lappen of stofzuigen. Twintig minuten fietsen kan ook, of een kwartier traplopen op normaal tempo.

Twee handjes kruidnoten (60 gram): 264 calorieën

Sinterklaas is eigenlijk niet compleet zonder kruidnoten. Een paar keer ‘even de trap op en neer’ gaat hier zeker niet op. Dit moet je veertig minuten doen! Een klein uur fietsen kan ook of 75 minuten lang stofzuigen, dweilen en andere zwaardere huishoudelijke taken uitvoeren.

Schuimpjes (3 stuks): 45 calorieën

Na het avondeten even een blokje om (15 minuten) en de schuimpjes van Sinterklaasavond zijn weer verbrand. Ga je liever fietsen? 6,5 minuut is al voldoende.

Stukje, pure chocolade (25 gram): 136 calorieën

Tijd voor een winterse wandeling om ons geliefde stukje chocola eraf te krijgen. Drie kwartier lopen door een prachtig bos is gelukkig geen straf. Vijftig minuten lang licht huishoudelijke taken uitvoeren, zoals stoffen en afwassen, klinkt minder aantrekkelijk.

Borstplaat (10 gram): 35 calorieën

Mierzoete borstplaats heeft de minste calorieën. Hier redden we het toch wel met iets vaker de trap op en neer? Iets vaker, blijkt vijf minuten te zijn. Nu klinkt vijf minuten niet lang, maar als je je bedenkt dat je vaak binnen vijftien seconden wel weer boven bent… Precies.

Taaitaaipop (3 stuks): 63 calorieën

Ook dit verbrand je makkelijk met wat huishoudelijke taken. Haal de stofzuiger eens door je hele huis, dan heb je na een kwartier de taaitaaipopjes alweer verbrand. Of fiets tien minuten naar de supermarkt.

Lees meer over dit onderwerp