<-- NIET ACTIEF -->

Dat je in de zomer flink moet smeren met zonnebrandcrème, weten we allemaal. Maar op de piste is dit een stuk minder vanzelfsprekend. Daarom vroegen we dermatoloog Koen Quint om raad. Waarom is de kans zo groot dat je verbrandt tijdens wintersport? En heeft speciale zonnebrandcrème eigenlijk een meerwaarde?

Waarom is de kans zo groot dat je verbrandt tijdens wintersport?

Koen Quint, dermatoloog in de Roosevelt Kliniek in Leiden en in het Leids Universitair Medisch Centrum: “Door de heldere en schone lucht in de bergen is de UV-straling krachtiger. Ook weerkaatst witte sneeuw ongeveer negentig procent van de UV-straling, waardoor de blootstelling aan UV-licht nog groter wordt. Een weekje op een berg zorgt dus voor een hoge piekbelasting van de zon op de huid. Dikke kleren beschermen gelukkig goed, maar het gezicht wordt wel blootgesteld. Door de kou heb je minder snel door dat je huid verbrandt, dus kom je er vaak pas ’s avonds achter. De schade is dan al gedaan. Daarom is het belangrijk om je gezicht goed in te smeren, zo voorkom je dat je in de toekomst huidkanker krijgt.”

Welke factor moet je zonnebrandcrème hebben?

“Goede zonnebrand bevat een Sun Protection Factor (SPF) van minimaal 30, maar liever zelfs 50. Daarnaast is het belangrijk dat de zonnebrandcrème ook een UVA-filter heeft.”

En hoe vaak moet je minimaal je gezicht insmeren?

“Door de hoge UV-belasting is het erg belangrijk ongeveer iedere twee uur je gezicht in te smeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige tubes die je mee kunt nemen in je ski-jack. Ook wanneer het bewolkt is, raad ik aan om je wel in te smeren en zonnebrandcrème mee te nemen. Het weer op de berg kan erg onvoorspelbaar zijn en de zon kan opeens tevoorschijn komen.”

Er is speciale zonnebrandcrème te koop voor op wintersport, heeft dit meerwaarde?

“Nee, het is vooral belangrijk dat de zonnebrandcrème een UVA-filter heeft en daarnaast een Sun Protection Factor van 30+. Dit staat altijd goed aangegeven op de verpakking. Er zijn dan ook verschillende merken te koop die goed zijn. Het is heel persoonlijk wat je fijn vindt, dat is een kwestie van proberen.”

Heeft naast zonnebrand de huid nog andere verzorging nodig in de bergen?

“UV-licht is uiteraard ook schadelijk voor de ogen. Een goede skibril met zowel UVA- als UVB-werende glazen is daarom noodzakelijk. Vergeet niet je lippen goed te beschermen met lippenbalsem met een UVA- en UVB-filter (SPF 30+). Huidkanker aan de lippen kent vaak een agressief beloop, daarom is het belangrijk om deze plek niet over te slaan.”