<-- NIET ACTIEF -->

Zitten wordt het nieuwe roken genoemd. Is dat niet een tikkeltje overdreven? Nee, stellen onderzoekers, een inactief leven zorgt wereldwijd voor meer doden dan roken. “De gevolgen van een zittend bestaan, gaan dwars door alle medische disciplines en ziektes heen.”

Zitten is normaal. Heel normaal. Zittend drinken we thee, lezen we de krant, doen we ons werk en terwijl we achterover leunen op ons zitvlees bellen of chatten we met vrienden en familie en hangen we voor de buis. Maar wat is er mis mee?

Meer zitten = eerder overlijden

De wereld zit en daar is de gezondheid niet bij gebaat. Want hoe meer je op een dag stil zit, hoe hoger het risico dat je eerder dan gemiddeld overlijdt, blijkt uit onderzoek onder 222.497 Australische 45-plussers tussen 2006 en 2008. Er waren veertig procent meer sterfgevallen onder mensen die minstens elf uur per dag zaten. Het laagste sterftecijfer was onder mensen die korter dan vier uur per dag zitten.

Meer bewegen heeft altijd zin

Deze Australische studie bracht ook goed nieuw, namelijk dat het voor ieder mens, ongeacht leeftijd, altijd zin heeft om te beginnen met minder zitten en meer bewegen. Het afbouwen van het aantal zit-uren per dag heeft gunstig effect op het risico van vroegtijdig overlijden.

5 x minder zitten op kantoor:

  1. Loop naar een collega toe in plaats van een mailtje te sturen
  2. Telefoneer staand
  3. Loop even mee als een collega aanbiedt koffie voor je te halen
  4. Neem de trap in plaats van de lift
  5. Lunch en overleg staand of wandelend

Wij dagen je uit om te gaan staan tijdens het lezen van dit artikel!  Maar waarom moeten we eigenlijk meer staan? Onze redacteur Rineke Wisman heeft het voor jou uitgezocht.

Ga jij de uitdaging aan? Bestel ons aprilnummer »