<-- NIET ACTIEF -->

Een lange vliegreis of autorit van acht uur; je lichaam wordt daar niet blij van. Aan het eind van de reis kom je stijf uit de auto en moet je je in allerlei vreemde bochten wringen om weer soepel te worden. Door tijdens de reis kleine oefeningen te doen, kun je dit voorkomen. Gewoon in de auto, het vliegtuig of de bus.

De vakantie begint als je met de auto de straat uit rijdt, op het vliegveld staat of het treinkaartje koopt. Onderweg zie je langzaam het landschap veranderen, spreek je bij tankstations een andere taal of lees je een boek over je bestemming. Onderweg zijn is écht onderdeel van de vakantie. Toch is er ook een nadeel: je wordt stijf van al dat stilzitten. Gelukkig is daar iets aan te doen: simpele oefeningen waarvoor je niet naar de sportschool hoeft. Sterker nog, je kunt gewoon blijven zitten.

Armen en buik: plafond optillen

In de file? Tijd om je handen even te strekken. Raak met je handen het plafond aan en duw via je armen zo hard mogelijk tegen het plafond. Span tegelijkertijd je buikspieren aan. Houd dit tien seconden vast en herhaal het een paar keer.

Armen en buik: Stuur push ups

Ook in de auto kun je push ups doen. Speciaal voor de bestuurder: houd het autostuur vast met beide handen op de klokpositie drie en negen. Druk nu zo hard mogelijk naar binnen om je borstspieren aan te spannen. Houd dit één seconde vast.

Billen: Op de maat

Tijdens een vliegreis of autorit heb je vast muziek en een koptelefoon bij je. Doe een muziekje aan met een fijn ritme en span je bilspieren aan op de maat van de muziek. Links, rechts of beiden tegelijk. Doe dat zo lang het liedje duurt (of iets korter als het een liedje is van tien minuten).

Nek: Ja / nee schudden

Deze oefening kan écht overal. Kijk langzaam naar boven en vervolgens naar beneden. Je beweegt dus je kin naar voren en omhoog, en naar beneden. Herhaal dit een paar keer. Kijk dan naar rechts en over je schouder en dan terug naar voren. Doe hetzelfde aan de linkerkant en herhaal dit een paar keer. Je nek vindt dit heel fijn!

Benen: Benen in de lucht

Ga je even de auto, bus of trein uit (in het vliegtuig wordt dit lastig onderweg)? Leg dan je benen omhoog tegen een muur. Zorg dat je billen bijna tegen de muur aanliggen. Na uren zitten is dat wel het minste wat je kunt doen voor je benen.

Niet te fanatiek!

Als je te lang stilzit in de auto, spreek je van statische duurbelasting. De elasticiteit is verminderd en je moet eerst rustig bewegen om niet ‘door je rug’ te gaan. Na langdurig zitten ben je vatbaarder voor beschadigingen, dus ga niet te enthousiast van start.

Tekst: Lian van Doorn

Lees meer over dit onderwerp