<-- NIET ACTIEF -->

Wie kan beter wijze yogalessen geven dan de bekende yogi Tara Stiles? Niemand! Na de masterclass van gezondNU mochten wij Tara een aantal vragen stellen. Wat is het geheim van een yogaroutine die je wél volhoudt? En hoe ontdek je welke yogastijl bij jou past? Dit zijn haar vijf wijze yogalessen.

1. Probeer een eigen routine te vinden

Tara Stiles: “De reden dat ik sinds 2006 video’s thuis maak, is dat ik mensen wil helpen om een eigen yoga routine te vinden. Op mijn Youtube-kanaal vind je daarom video’s voor bijna ieder moment, van yoga in bed tot yoga voor een stijve rug. Zo is er altijd wel een reden om yoga te doen. Het belangrijkste is om consistent te zijn, al is het maar vijf minuten per dag. Houd het vol!”

2. Zoek de yogastijl die bij jou past

“Nu yoga zo populair is, kun je veel soorten proberen. Zelfs in een verwarmde kamer of op een schommel. Het belangrijkste is dat je iets vindt wat bij jou past en je leuk vindt, zo kun je het tenminste volhouden.”

3. Breng de focus naar hoe je je voelt, niet of je een houding goed of fout doet

“Het is belachelijk om jezelf te vergelijken met iemand anders tijdens yoga. Iedereen heeft andere kwaliteiten. Daarom hangen er in mijn yogastudio ook geen spiegels, dit helpt je focussen op hoe je je voelt en niet of een je bepaalde houding kunt bereiken. Als je bij elke houding denkt: ‘Ik doe dit goed en ik doe dit fout’, ben je jezelf steeds aan het beoordelen. Dit zorgt niet voor ontspanning, dan kun je net zo goed videospelletjes spelen.”

4. Begin de dag met yoga

“Iedere dag doe ik yoga, in mijn huis of in de studio. Ook als reis doe ik een beetje yoga in mijn kamer. Iedere simpele yogahouding waarmee je lichaam beweegt, is geschikt om de dag mee te beginnen. Maak bewegingen die natuurlijk voelen en doe iedere ochtend iets anders. Oefeningen om je ruggenwervel te openen zijn heel geschikt.”

5. Vind iets wat jou helpt ontspannen

“Het is belangrijk dat je iets vindt wat jou ontspanning geeft. Als je dat door yoga vindt is dat natuurlijk geweldig, maar dit verschilt voor iedereen. Misschien werkt tuinieren of mediteren juist voor jou.”