Hobbeltjes, kuiltjes, vlekjes en schilfertjes op je huid. Daar wordt niemand vrolijk van. Je huid is bepalend voor je uiterlijk en beschermt je tegen regen, wind en bacteriën. Mensen die diabetes hebben, hebben vaker last van een huidprobleem. Hoe zit dat en wat kan je er tegen doen?
Iedereen heeft wel eens last van zijn huid. Maar mensen met diabetes lopen meer risico op huidproblemen. Ongeveer 1 op de 3 mensen met diabetes heeft er last van. Vaak zijn daarvoor meerdere oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan beschadiging van zenuwen, geen goede doorbloeding of een gevoeligheid voor infecties.
Voorkomen is beter dan genezen
Uiteraard is het nastreven van goede bloedsuikerwaardes erg belangrijk om complicaties van diabetes zo lang mogelijk uit te stellen of te beperken. Maar ook als je last hebt van huidklachten, is het tijdens de behandeling ervan belangrijk om je bloedsuiker op een goed niveau te houden. Daardoor kunnen wondjes beter genezen.
Suikerplekken
Ongeveer de helft van de mensen met diabetes heeft suikerplekken (diabetische dermopathie). Vooral op de scheenbenen en soms op de onderarmen kunnen suikerplekken ontstaan. Dit zijn kleine, ietwat dikke, ovale rode plekjes. Na een tijdje gaat het plekje schilferen. Het bobbeltje en de rode kleur verdwijnen, maar er blijft een bruin vlekje achter. Suikerplekken komen twee keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vooral als er al beschadigingen in het lichaam zijn ontstaan door diabetes, zoals oogbeschadigingen, zenuwschade en nierschade. Helaas is er (nog) geen behandeling.
Spuitplekken
Dit zijn bultjes of deukjes in de huid door het spuiten van insuline. De bultjes ontstaan doordat vetcellen groter groeien op de plek waar insuline wordt ingespoten. Er vormen zich knobbeltjes in de vetcellen. Deze knobbeltjes worden minder goed doorbloed, waardoor de opname van insuline verlaagd wordt. Hoe de deukjes ontstaan is nog niet helemaal bekend. Dit zou kunnen komen doordat sommige insulines vetafbrekende stofjes bevatten of doordat het lichaam reageert op de insuline waardoor deze vetafbrekende stofjes vrijkomen. Heb je last van spuitplekken, varieer dan in de spuitplekken. Helaas doen veel mensen dat niet, omdat de gebruikelijke spuitplek wat gevoelloos is geworden, waardoor insuline spuiten minder vervelend is.
Diabetische voet
Ongeveer 15 procent van de mensen met diabetes krijgt last van een blijvend wondje aan de voet. Dit wordt ook wel een ulcus genoemd. De wondjes ontstaan vooral als schoenen niet goed passen of er knobbeltjes op de tenen zitten. Deze wondjes worden niet zo snel opgemerkt, doordat hoge suikerconcentraties in het bloed je zenuwen kunnen beschadigen. Zo is er wat minder gevoel in de voet en worden wondjes minder snel opgemerkt waardoor ze zich verder kunnen uitbreiden. Om voetklachten te voorkomen doe je er goed aan om je voeten regelmatig te controleren. Heb je een wondje? Verschoon dan het verband vaak en zorg voor zo min mogelijk druk op het wondje.
Huidverzorgingstips
- Wil je je benen en oksels ontharen? Dat kan, maar controleer wel goed of je geen wondjes aan de huid hebt. Je kunt het beste je benen en oksels ontharen als je een langere tijd een goede diabetesregulatie hebt gehad. Dan kunnen eventuele wondjes die ontstaan beter genezen.
- Op sommige crèmes staat ‘niet geschikt voor mensen met diabetes’. Dat kan betekenen dat er een kleine hoeveelheid suiker of zetmeel in zit of dat er steroïden in zitten. De kans dat suiker uit crèmes in de bloedbaan komt is nihil, omdat de huid zo’n goede beschermer is. Dan zou je kilo’s crème moeten smeren! Je kan ze dus gebruiken, maar was daarna goed je handen. Als je daarna je bloedwaarde gaat meten, zou deze namelijk verkeerd kunnen zijn. Wanneer er steroïden in de crème zit moet je wel oppassen, want deze stoffen kunnen invloed hebben op de bloedglucose. Kijk daarom goed op het etiket!
- Lees ook ons artikel over het voorkomen van voetproblemen bij diabetes!