Zonnebrandcrèmes kennen we, maar zonnebrandpoeder? Daar hadden we op de redactie nog niet van gehoord. Dat maakte ons nieuwsgierig, want wat is het? En, hoe werkt het? Om daarachter te komen, neemt hoofdredacteur Lian de zonnebrandpoeder van Sunday Brush onder de loep.
Zonnebrandcrème is misschien wel de belangrijkste stap in je huidverzorgingsroutine. De zon levert ons onmisbare vitamine D, maar te veel zon verhoogt het risico op huidkanker. Ook vergroot UV-straling de kans op vroegtijdige huidveroudering en pigmentvlekken. Maar eerlijk is eerlijk, veel zonnebrandmiddelen laten een puinhoop achter: een witte waas op je gezicht, vlekken op je kleding, plastic in het milieu of chemische stoffen in je bloedbaan. Om nog maar te zwijgen over de heftige geur.
Dat het ook anders kan, laten meerdere zonnebrandmerken zien. Daarnaast is er een heel nieuw soort zonnebrand opgedoken: minerale zonnebrand in poedervorm. Zo is Sunday Brush een Nederlands merk met een minerale zonnebrand in poedervorm, voor je gezicht, hals en nek. Dit merk belooft volledig natuurlijk, ecologisch en nano-vrij te zijn en heeft een hoge beschermingsfactor (SPF50) met UVA en UVB. Ook is het zonnepoeder in verschillende huidtinten verkrijgbaar. Ik vraag me af: hoe werkt zo’n minerale poeder?
Minerale zonnebrand versus chemische
Allereerst verdiep ik me in de term ‘minerale’. Wat houdt dat in? Er bestaan twee verschillende UV-filters: chemische en minerale filters. Kort gezegd trekken chemische filters in de huid en houden op die manier UV-straling tegen. Minerale filters leggen daarentegen een soort laagje op de huid en weerkaatsen het licht terug.
Studies tonen aan dat het gebruik van sommige chemische filters kan zorgen voor huidirritatie. En dobber je lekker in de zee, dan worden water- en zeedieren ook nog eens de dupe van deze filters. Als natuurmens gebruik ik bij voorkeur een zo natuurlijk mogelijke zonnebrand. Eentje die niet alleen goed is voor mij, maar ook voor de aarde en alles wat daarop leeft en groeit. Minerale zonnefilters hebben bij mij dan ook een streepje voor.
Hoe werkt zonnebrandpoeder?
Om erachter te komen hoe zonnebrandpoeder werkt, ga ik Sunday Brush testen. Om het poeder uit het potje op de brush te krijgen, is het de bedoeling dat je met je hand ronde bewegingen maakt met de kwast. Ik verlies bijna mijn geduld, want het lijkt wel zeker vijftien minuten te duren voordat het poeder zichtbaar is. Maar wat blijkt: de kleur (ik test huidtint ‘tan’, de kleuren ‘fair’, ‘medium’ en ‘dark’ zijn ook verkrijgbaar) sluit zo naadloos aan bij mijn huidskleur, dat ik gewoonweg niet doorheb dat er al lang poeder op mijn huid is gekomen. Als ik met een wattenschijfje over mijn hand wrijf, zie ik het: ja hoor, er blijft een kleurtje achter.
Dat je de poeder niet op je huid ziet zitten en ook niet ruikt of voelt, vind ik een groot pluspunt. Want dat mijn benen plakken na het opdoen van een zonnebrandcrème vind ik nog tot daar aan toe, maar een vet, sterk ruikend en plakkerig gezicht, daar pas ik liever voor. Met deze brush is dat dus verleden tijd. Het lastige aan dat je het niet ziet zitten, is dat ik twijfel of ik wel voldoende poeder op mijn huid heb zitten. Ben ik wel genoeg beschermd? Als je een crème opdoet zie je dat duidelijker aan de witte waas of het vettige laagje.
Het aanbrengen van het poeder op mijn gezicht is een makkie. Ik maak mezelf eerst wakker door een plens water in mijn gezicht te gooien en gebruik daarna mijn dagcréme. Als die licht is ingetrokken, gebruik ik de brush met beschermingsfactor. De kwast is zacht en lijkt de poeder goed te verdelen. Ook verminderen oneffenheden en wordt mijn huid wat matter, wat mooi is meegenomen.
Voor dagelijks gebruik
Deze zonnebrandpoeder is wat mij betreft een fijne keuze voor dagelijks gebruik. Als ik naar mijn werk fiets, bijvoorbeeld. Of als ik in het weekend een frisse neus haal, op het terras zit met vrienden of een paar groentes uit de moestuin wil oogsten. Juist tijdens die dagelijkse buitenactiviteiten en buiten de zomermaanden om, wil ik wél beschermd worden, maar geen last hebben van geplak, geknoei, een witte waas en sterke geur. Deze poeder van Sunday Brush maakt dat een stuk makkelijker én leuker. Fijn, want zonnebrand is ook niet alleen bedoeld voor strandvakanties en warme zomermaanden. Je zou het eigenlijk elke dag moeten gebruiken om je huid optimaal te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering en huidkanker.
Nieuwsgierig geworden naar de zonnebrandpoeder van Sunday Brush?
Voor deze test hebben we van Sunday Brush een product ontvangen. De tekst is onafhankelijk tot stand gekomen.