<-- NIET ACTIEF -->

Dat essentiële oliën lang niet alleen voor ontspanning zorgen, bewijst citroenolie. Deze olie staat bekend als energiegever en oppepper voor je humeur. Benieuwd? Wij delen 5 manieren om citroenolie te gebruiken. Van in een zelfgemaakte allesreiniger tot in een sprankelende limonade.

1. Als massageolie

Ga je van het idee van een massage al knikkebollen? Maak dan je eigen massageolie met citroenolie. Meng hiervoor 125 milliliter koudgeperste basisolie, zoals amandelolie of jojoba-olie, met vijftien druppels essentiële citroenolie. Als je gedurende de dag wel een oppepper kunt gebruiken, kun je je slapen, schouders, voeten of handen met dit lekker geurende mengsel masseren.

2. Voor een frisse vuilnisbak

Dat de meeste vuilnisbakken niet zo fris ruiken, is een feit. De oplossing: een wattenschijfje met een paar druppels essentiële citroenolie op de bodem van de vuilnisemmer leggen. Maak er een gewoonte van om het watje te verwisselen voor een nieuw exemplaar als je een nieuwe vuilniszak in de kliko stopt. Je neus zal je dankbaar zijn.

3. In een zelfgemaakte allesreiniger

Het handige van een allesreiniger is dat je er ongeveer alles mee schoon kunt maken. Dat scheelt een kast vol schoonmaakmiddelen die je amper gebruikt. En ook niet onbelangrijk: maak je zelf een allesreiniger met natuurlijke ingrediënten, dan draag je een steentje bij aan een groenere planeet. Overtuigd? Vul dan een spuitflacon voor de helft met schoonmaakzijn en voor de helft met water. Voeg een paar druppels citroenolie toe en schud voor gebruik flink.

4. Als ‘vieruurtje’

Het inkakmoment om vier uur ’s middags is bijna iedereen bekend. In plaats van dan naar de koektrommel te grijpen voor extra energie, kun je ook wat essentiële citroenolie branden. Deze olie staat namelijk bekend als energiegever en schijnt zelfs je concentratie te vergroten. Doe een paar druppels in een speciale diffuser of op een tissue en leg die op een schoteltje. Ben je op werk, dan zijn aromasteentjes een fijn alternatief.

5. In een sprankelende limonade

Wat veel mensen niet weten, is dat je sommige essentiële oliën – die het certificaat voedingssupplement hebben – kunt eten en drinken. Zo kun je van citroenolie de lekkerste limonade maken. Hiervoor heb je nodig: 1 liter bruisend mineraalwater, het sap van 2 uitgeperste citroenen, 5 tot 6 druppels essentiële citroenolie, honing naar smaak en 3 takjes verse rozemarijn. Doe een kwart van het mineraalwater in een kan en voeg het citroensap, de essentiële citroenolie, honing en de rozemarijn toe. Roer het goed en druk zachtjes op de takjes rozemarijn. Voeg de rest van het water toe, roer nog eens door en je drankje is klaar.

Dit artikel is in samenwerking met Physalis tot stand gekomen. Met de Physalis Aromatherapy Citrus Experience Kit (€28,50) kun de positieve effecten van sinaasappel-, groene mandarijn-, grapefruit- en citroenolie ontdekken. De Citrus Experience Kit is online te bestellen via NewPharma.nl, de losse Physalis Essentiele oliën zijn verkrijgbaar via Hollandandbarrett.nl.