<-- NIET ACTIEF -->

Bij misselijkheid, slapeloosheid, chronische pijn, angst en onrust. CBD-olie kan veel leed verzachten, tenminste als je het etiket op het flesje mag geloven. Arno Hazekamp doet onderzoek naar de toepassing van medicinale cannabis. Hij wil graag meer openheid over de mogelijkheden én de risico’s.

Dr. Arno Hazekamp, biochemicus, promoveerde aan de Universiteit Leiden op onderzoek naar cannabis voor onze gezondheid. We legden hem een aantal vragen voor.

CBD-olie bij de drogist blijft ‘booming’. Hoe komt dat?

“Dat succes komt vooral doordat je op stoffen uit cannabis geen patent kunt aanvragen en er dus heel goedkoop CBD-olie gemaakt kan worden. Het wordt bovendien verkocht als Haarlemmerolie, goed tegen bijna alles. Ik wil niet de hippe, leuke cannabisdeskundige uithangen want ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat hier niet altijd op.”

Maar CBD-olie is toch natuurlijk?

“We weten dat in cannabis stoffen zitten zoals THC en CBD, die kunnen aangrijpen op receptoren in de hersenen en het immuunsysteem. Daardoor doen ze ook echt iets! Er zitten echter altijd twee kanten aan de medaille. Als stoffen een krachtige uitwerking hebben, dan kunnen ze ook bijwerkingen hebben. Voor planten is dat niet anders dan voor medicijnen van de farmaceutische industrie. Wat dat betreft ben ik toch een spelbreker en moet ik enthousiastelingen soms teleurstellen: ‘natuurlijk’ is geen synoniem voor onschuldig.”

Je hebt ook CBD-olie van de apotheker: is die beter?

“Als je medicinale cannabis of medicinale CBD-olie gebruikt, heeft de apotheker zicht op je medicijngebruik en op eventuele interacties met andere geneesmiddelen. Op de kwaliteit van CBD-olie bij drogist is er geen controle. Daardoor kan de concentratie van de werkzame stoffen sterk verschillen. Daarom laat de overheid medicinale cannabis produceren bij een specifieke teler, die gestekte plantjes binnen op glaswol kweekt onder steeds dezelfde klimatologische omstandigheden. Zodoende kun je garanderen dat in elke plant dezelfde hoeveelheid werkzame stof zit en dat de cannabis vrij is van schimmels, pesticiden en andere ongezonde stoffen.”

Dus iedereen voor CBD-olie naar de apotheker?

“De kosten voor medicinale CBD-olie bij een apotheker zijn voor eigen rekening en dat kan flink oplopen. Veel mensen hebben daar geen zin in en gaan liever naar de drogist of de natuurwinkel.”

Schuilt er een gevaar in de populariteit van CBD-olie?

“Het gebruik van CBD-olie is soms een heilig geloof. Ik ken mensen met ernstige ziekte die liters CBD-olie gebruiken en afzien van reguliere behandelingen en dat loopt niet goed af. Ik ben geen voorstander van zelfdokteren, niet op die manier. CBD kan een sterke werking hebben en is geen vitamine C. Overigens ben ik ook niet tégen CBD-olie als zelfzorgmiddel, mits de kwaliteit goed is en mensen het niet te pas en te onpas slikken. Je moet een weloverwogen beslissing kunnen maken. Ik hoop daarom dat mijn onderzoek bijdraagt aan verantwoord gebruiken van de medicinale stoffen uit cannabis.”

Benieuwd waarom CBD-olie ineens zo populair is? Lees het hier »