<-- NIET ACTIEF -->

Oregano is hét pizzakruid bij uitstek. Natuurlijk doet oregano het ook uitstekend in de soep en saus. Maar hoort het ook een plekje in jouw medicijnkastje te hebben? Ja! Van keelpijn tot een verbrande huid; dit kruid is jouw redder in nood. Ontdek wat de EHBO-oregano-toolkit te bieden heeft.

Oregano komt uit het Grieks en betekent vrij vertaald: ‘bergvreugd’. Heel toepasselijk want vanaf de Oudheid werd oregano verwerkt in slingers die een bruidspaar om de nek gehangen kreeg en in de slingers groeide de oregano om geluk en voorspoed af te dwingen.
Met dit kruid gooi je dus het geluk in je pan, vooral in je Italiaanse pan; we gebruiken het vaak in pasta- en pizzagerechten. Maar eet ook eens de bloemen van oregano in een salade. Of zet van de bloemen thee: pluk van de plant een handje bloempjes, leg ze in een glas en giet hier kokend water op.

Rijk aan vitamine C en E

De geneeskrachtige werking van oregano schuilt vooral in de etherische oliën uit blaadjes en stengels; er zit carvacrol en thymol in, stoffen die werken tegen schimmels, bacteriën en virussen. Het is daarnaast rijk aan antioxidanten, waaronder vitamine C en E.

Gebruik oregano als medicijn – 6 tips

  1. Oregano ondersteunt je immuunsysteem en treedt krachtig op tegen ziekteverwekkers. Door het kruid regelmatig te verwerken in je maaltijden, verklein je de kans op infecties, griep en verkoudheid.
  2. Als je je lijf masseert met verdunde etherische oregano-olie geeft het de doorbloeding een mooie impuls en kan het helpen bij stijve spieren en pijnlijke gewrichten. Mooi meegenomen: dit heerlijk ruikende product staat bekend als natuurlijke pijnstiller.
  3. Oregano schijnt een gunstig effect te hebben op je cholesterol, belangrijk voor een gezond hart en gezonde vaten.
  4. De looi- en bitterstoffen in dit kruid helpen je maag en darmen en stimuleren de aanmaak van spijsverteringssappen. Een sterke thee op basis van oregano kan helpen bij een opgeblazen gevoel, misselijkheid en een gebrek aan eetlust.
  5. Tegen keelpijn: los twee druppels essentiële oregano-olie op in een glas water en gorgel hiermee. Zo verminder je de hoestprikkel en kan slijm doorgaans beter afgevoerd worden.
  6. Als je etherische olie verdunt, kan het helpen bij een verbrande huid en kleine huidontstekingen (puistjes, acne). En, wondjes schijnen beter te genezen als je wat oregano-olie toevoegt aan je badwater. Waarschuwing: gebruik geen etherische olie van dit groene plantje tijdens de zwangerschap!