Heb je salie in je tuin? Grote kans dat je tuin dan nu vol prachtige paarsblauwe, witte of roze bloemen staat. Een smulparadijs voor bijen en hommels. En die mooie bloempjes staan ook prachtig in een salade en voegen een snufje geneeskracht toe. Want wist je dat salie keelpijn en menstruatiepijn verzacht?

Salvia is de Latijnse naam van salie en komt van het werkwoord ‘salvere’, wat redden betekent. En inderdaad, salie redt je als je keelpijn hebt, verkouden bent of flink hoest.

Saliethee tegen keelpijn en menstruatiepijn

Voeg twee theelepels fijngesneden salie toe aan een grote mok kokend water. Laat tien minuten trekken. Als het afgekoeld is, kun je ermee gorgelen of gewoon warm opslurpen. Saliethee verzacht bij:

Feit: Salieblaadjes bevatten fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die sterk lijken op de vrouwelijke geslachtshormonen. Salie wordt binnen de fytotherapie dan ook gebruikt om overgangsklachten te behandelen.

Doe-het-zelf: gebruik de kruidenkracht van salie

  1. Onrustig gevoel: etherische olie van salie op een brandertje kalmeert, troost en ontspant.
  2. Insectenbeten: kneus een blaadje salie en leg het op de plek. Het verzacht.
  3. Krampen en spierpijn: zet een liter sterke saliethee. Leg er een schone theedoek in. Leg deze (als de doek voldoende is afgekoeld!) op de pijnlijke plek. Salie ontspant.
  4. Hoofdhuidproblemen: een salieshampoo is goed tegen een vette hoofdhuid en roos (voeg twee druppeltjes essentiële salie-olie toe aan je eigen shampoo).
  5. Slecht slapen: een blaadje salie meekoken met melk versterkt het kalmerende en slaapverwekkende effect van warme melk. Salie zorgt niet alleen voor een lekkere nachtrust, maar het schijnt ook je stemming goed te doen. Dat worden mooie dromen!
  6. Cellulitis: Voeg wat druppeltjes essentiële salie-olie toe aan een mooie basisolie (amandel- of olijfolie). Als je hiermee elke dag je benen masseert, schijnt dat cellulitis te kunnen verminderen.
  7. Gele tanden: salie schijnt je tanden witter te kunnen maken. Gewoon kauwen op een blaadje zou de klus moeten klaren.

Salie in de keuken

Groene kruiden helpen bij de vertering van voedsel. En, van salie mag je nog een beetje meer verwachten. Het maakt vlees lekker mals en zorgt voor de voorvertering van vetten. Zo voorkomt salie oprispingen en een opgeblazen gevoel.

Niet zaaien, maar stekken

Je kunt saliezaadjes zaaien, maar dat is meestal een heel gedoe en niet erg succesvol. Stekken is veel makkelijker. Het beste kun je de uitlopers van de salie afknippen. Neem takjes van acht tot tien centimeter. Haal de blaadjes aan de onderkant eraf en halveer het aantal blaadjes aan de bovenkant. Dat voorkomt verdamping. Ze de takjes vervolgens in een potje met stekgrond. Geef het stekje af en toe wat water en dek het af met plastic. Als het stekje goed wortelt, dan zie je dat vanzelf: er groeien nieuwe blaadjes aan. Dat is meteen het teken dat de salie aangeslagen is en verpot kan worden naar een grotere pot.

Let op: gebruik kleine hoeveelheden salie

    Neem salie niet op een nuchtere maag en gebruik kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld maximaal twee kopjes saliethee per dag) voor een korte tijd achtereen (maximaal drie weken). Salie bevat de aromastof thujon die, als je er regelmatig teveel van binnenkrijgt, kan leiden tot stuiptrekkingen, hallucinaties en verslaving. Als je salie gewoon als smaakmaker aan je eten toevoegt, is de kans dat je teveel thujon binnenkrijgt heel klein. Behoor je tot de volgende groepen, wees dan extra voorzichtig met salie:

  • Zwangere vrouwen
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Kinderen
  • Mensen met epilepsie
  • Mensen met een overgevoeligheid voor aspirine

Meer lezen over de geneeskracht van kruiden? Lees het dossier Fytotherapie »