In april veranderen veel weilanden weer in een gele zee die golft tot aan de horizon. Yes, de paardenbloemen zijn er weer! Maar wat voor de één aanleiding is voor een vreugdendansje, is voor de ander een reden om te zuchten en te steunen. Stop met mopperen! Paardenbloemen zijn écht onmisbaar.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium. Om echt te profiteren van deze gezonde stoffen moet je wel flink wat paardenbloemen eten, maar alle beetjes helpen.
Thee voor gezwollen voeten
Paardenbloembladthee schijnt goed te werken tegen opgezette voeten als je vocht vasthoudt. Hiervoor gebruik je het gedroogde blad. Je hebt zo’n twee tot drie theelepels nodig om een grote mok thee te zetten. Schenk het kokende water erop, laat vijf tot tien minuten trekken en drinken maar. Uiteraard moet je naar de dokter gaan als je opgezwollen voeten blijft houden. En: drink nooit langdurig grote hoeveelheden van dezelfde kruidenthee. Dat is nou net niet zo gezond.
De-Grote-Paardenbloem-Detox
Paardenbloemblaadjes smaken een beetje (en soms heel erg) bitter en dat is nou juist zo goed. Die bitterstoffen zetten je spijsvertering ‘aan’. Je gaat daardoor meer maagsap produceren, de lever gaat harder werken. En dat is prachtig. Dit orgaan is een van de grote schoonmakers van ons lichaam. En wie een schoon en opgeruimd lichaam heeft, beschikt over het algemeen over meer energie en kracht. Daarnaast is de paardenbloem ook een steuntje in de rug voor de nieren, waardoor je makkelijker vocht afvoert. Je kunt paardenbloemblaadjes in plaats van rucola verwerken in een salade. Vooral de jonge blaadjes zijn een aanrader, omdat die nog niet zo heel erg bitter zijn en daardoor juist een prima smaakelement toevoegen aan bijvoorbeeld een lentesalade.
Paardenbloem in de keuken
De piepjonge bloemknopjes van de paardenbloem lijken qua smaak een beetje op die van spruitjes. Je moet er dus van houden. Je kunt ze inleggen in bijvoorbeeld dragonazijn en dan gebruiken als alternatief voor kappertjes. Lekker friszuur met een vleugje bitter. De knopjes moet je echt als smaakmaker zien, bijvoorbeeld door een groene salade of aardappelsalade. Let op: neem hiervoor alleen de bloempjes die nog in de knop zitten. Aan een paar handen heb je meer dan genoeg. Je fruit ze in de pan in wat boter en vervolgens verwerk je ze in je salade.
Nee, een paardenbloem is geen onkruid
Als je paardenbloemen uit je tuin wilt verwijderen, is dat een flinke klus. Je krijgt ze meestal met geen mogelijkheid uit de grond getrokken. Vandaar dat veel mensen paardenbloemen zien als onkruid. Jammer, want deze plant draagt juist bij aan een gezonde bodem. De reden dat paardenbloemen zo muurvast zitten, is simpel: hun penwortels. Deze zitten diep verankerd in de aarde en brengen uit diepere bodemlagen kalk en mineralen naar boven als voedingsstoffen voor de plant. Daardoor wordt meteen het bovenste laagje aarde wat vruchtbaarder. Paardenbloemen bloeien meestal van maart tot mei en van september tot november. In die periode zijn ze een belangrijke voedselbron voor insecten, zoals de honingbij die het toch al moeilijk heeft in Nederland. En sterft de paardenbloem af na te hebben gebloeid, dan blijft er in de bodem waar zijn wortel zat, een gangetje achter. Hier maakt het bodemleven, denk aan wormen, gebruik van. Op die manier draagt de paardenbloem zelfs na zijn dood bij aan een betere beluchting en afwatering van de bodem.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.