<-- NIET ACTIEF -->

Als je er futloos uitziet omdat je huid niet goed doorbloed wordt, kun je smeren tot je een ons weegt. Een grondige aanpak is dan slimmer. Hoe? Door je nieren, darmen en lever de nodige aandacht te geven. Daarom presenteren wij je dit vertroetelplan voor je organen met een mooie huid als resultaat. 

Na je lever, darmen en nieren is je huid het volgende ontgiftingsorgaan. Als deze organen niet goed functioneren, verwijdert het lichaam giftige stoffen deels via de huid. En ja, dat is te zien! Met deze tips geef je deze belangrijke organen de aandacht die ze verdienen:

Vertroetel je lever voor een mooie huid – 4 tips

1. Drink een glaasje minder

Het is een open deur, maar wel een belangrijke: drink niet te veel alcohol. Door alcohol neemt je lichaam minder voedingsstoffen op via je darmen. Daarbij kost het je lever veel energie en vitamine B om alcohol te verwerken. Als je minder of geen alcohol wilt drinken, helpt de gratis app Maxx je alcoholgebruik bij te houden, doelen te stellen en je voor te bereiden op situaties waarin je het lastig vindt om niet (te veel) te drinken.

2. Maak een leverpakking

Een leverpakking bestaat uit een papje van water en groenekleipoeder. Leng de klei met een beetje water aan en verdeel het over een katoenen doek. Leg het op je lever – rechtsboven in je buik, ter hoogte van je onderste ribben – en leg er een handdoek overheen. Leg er een warme kruik op om het ontgiftingsproces te stimuleren. Ga dertig minuten onder een warme deken liggen.

3. Eet bittere voeding

Bitterstoffen zijn gezond voor de lever, want ze activeren de afgifte van gal in de darmen, net als een beetje gezond vet bij elke maaltijd. Via de gal brengt de lever de afvalstoffen in je darmen. Daarna worden ze door je darmen definitief afgevoerd. Zet dit op je boodschappenlijstje voor een extra portie bitterstoffen en dus een mooie huid:

  • uien
  • knoflook
  • citrusfruit
  • groene thee
  • verschillende koolsoorten
  • druiven
  • kersen
  • rozemarijn

4. Doe een heetwaterkuur voor een mooie huid

“Een ayurvedische heetwaterkuur is goed voor je lever en kun je heel makkelijk zelf doen”, tipt Hanne van Jaarsveld, natuurgeneeskundig therapeut gespecialiseerd in ayurveda en voeding. “Kook ’s morgens 1,2 liter water en laat dit zo’n twintig minuten doorkoken. Door het lange koken wordt het ‘spijsverteringsvuur’ aangewakkerd. Dit vergroot de stofwisseling en bevordert de ontgifting. Schenk het kokende water in een thermoskan. Drink gedurende de dag kleine slokjes heet water. Zorg ervoor dat je het water voor drie uur ’s middags helemaal opgedronken hebt. Van drie uur ’s middags tot ’s nachts drie uur is de lever namelijk erg actief. Doe dit vijf dagen achter elkaar en dan twee dagen niet. Houd dit drie weken vol.”

Vertroetel je nieren voor een mooie huid – 4 tips

1. Eet plantaardig

Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen wiens nieren al minder goed functioneren. Onze nieren blijken beter te reageren op plantaardige eiwitten. Quinoa, boekweit, pompoenpitten en peulvruchten zoals linzen en sojabonen zijn onder andere goede plantaardige eiwitbronnen.

2. Minder met zout

Is je gezicht zo rond als een sushirolletje (maki) na een avond sushi eten? Dan heb je waarschijnlijk iets te fanatiek in de sojasaus gedipt. Als je te veel zout binnenkrijgt, dan houdt je lichaam meer vocht vast. Daardoor stijgt je bloedruk, wat op den duur je bloedvaten en de filters in je nieren kan beschadigen. Minderen met zout is dan ook altijd een goed idee. Scan in de supermarkt het etiket om te kijken hoeveel zout erin zit.

3. Spoel je nieren schoon met peterseliewater

“Help je nieren een handje met het schoonspoelen van je lijf met peterseliewater. Je maakt het door een bosje biologische fijngehakte peterselie toe te voegen aan anderhalve liter water. Kook het tien minuten en laat het daarna afkoelen. Filter het peterseliewater en bewaar het in de koelkast. Drink dagelijks een glas van dit water”, tipt Hanne.

4. Haal je springtouw uit de kast

Bewegen is gezond voor je lichaam, dus ook voor je nieren. Zin in een sportieve uitdaging waarmee je ook meteen een frisse neus haalt? Zoek dan op YouTube op ‘7 day jump rope challenge’.

Vertroetel je darmen voor een mooie huid – 4 tips

1. Geef jezelf een buikmassage

Met een buikmassage stimuleer je een gezonde darmwerking. Doe het als volgt: draai honderd rondjes rondom de navel, ga met de wijzers van de klok mee. Maak eerste kleine cirkels en maak die steeds groter. Zo stimuleer je de dikke en dunne darm.

2. Mooie huid? Verander je eetpatroon

Hanne: “Eet drie keer per dag warm zonder tussendoortjes, zo krijgen de darmen de tijd om zichzelf te reinigen. De darmen raken ook vervuild door stress en negatieve gedachten. Breng je geest in balans met yoga, meditatie en pranayama.”

3. Maak een buikkompres tegen kramp

Vouw een handdoek in vieren, houd deze onder de koude kraan en wring hem goed uit. Leg één zijde op de buik totdat hij niet meer koud aanvoelt. Draai de handdoek om en herhaal het. Keer de handdoek binnenstebuiten en herhaal deze procedure nog een keer.

4. Breng je darmen in balans met probiotica

In onze darmen zitten 1,3 keer zoveel bacteriën als er cellen zijn in ons hele lichaam. Hebben de goede en slechte bacteriën de juiste verhouding, dan heb je een gezond microbioom in je darmen. Is de balans verstoord, dan kan probiotica helpen de balans te herstellen. Je vindt probiotica onder andere in gefermenteerde producten, zoals yoghurt, zuurkool, kwark en kimchi en in supplementvorm bij de drogist.