<-- NIET ACTIEF -->

Soms zijn je handen bijna droger dan de Sahara. Wat kun je dan doen? We zetten 5 simpele, natuurlijke tips op een rij die je eenvoudig aan je dagelijks leven kunt toevoegen. Hallo zachtere handen!

Wist je dat de huid van je handen veel dunner is dan de meeste andere delen van je lichaam? Dat zorgt er onder andere voor dat je handen minder vocht en natuurlijke oliën vasthouden. Daar komt bij dat we onze handen veel gebruiken; ze raken van alles aan – van toetsenborden tot deurklinken – en worden dagelijks blootgesteld aan irriterende stoffen. Zorg je niet voldoende voor je vijfvingerige vrienden, dan heb je het perfecte recept te pakken voor droge handen.

Gelukkig zijn er talloze natuurlijke tips voor gladdere, zachtere en beter gehydrateerde handen. Waarom we het hebben over ‘natuurlijke tips’? Omdat we vaak grijpen naar tubes met synthetische ingrediënten en die kunnen ervoor zorgen dat je handen (verder) uitdrogen. Het gaat er juist om dat je de huideigen functies stimuleert en ondersteunt, zodat de natuurlijke barrièrefunctie zijn werk doet en zo de huid van binnenuit mooier maakt.

1. Gebruik lauwwarm water

Meerdere keren per dag was je je handen en met een goede reden. Ze raken dagelijks van alles aan, waardoor er goede en minder goede bacteriën op je handen terecht komen. Om droge handen te voorkomen of verminderen, is het slim om ze te wassen met lauwwarm water en niet met koud of warm water. Door het temperatuurverschil kunnen koud en warm water onaangenaam voelen en de huid juist doen uitdrogen. Datzelfde geldt voor onder de douche: douche niet te lang en ook niet te heet. Dep je handen vervolgens droog met een katoenen handdoek en smeer ze in met een verzorgende crème.

2. Check je koelkast

Ook voeding kan een handje helpen om de huid van je handen te ondersteunen en van binnenuit mooier te maken. Zo helpt vitamine A bij het gezond houden van de huid. Zet dus vooral vette vis en eieren op je boodschappenlijstje. Ook vitamine C is belangrijk voor de huid, en zit onder andere in groenten, fruit en aardappelen. Lees hier wat je nog meer kunt eten om de huid van je handen te ondersteunen.

3. Neem je huidverzorging onder de loep

Je kunt natuurlijk naar de eerste de beste crème grijpen, maar wij raden aan om kritisch te kijken naar al die tubes. Wat zit erin? En wat niet? Een mooi uitgangspunt is: wat je op je huid smeert, moet je kunnen eten. En dat kan als je bijvoorbeeld kiest voor Skin Food van Weleda. Dit is een honderd procent natuurlijke crème voor je huid die bestaat uit onder andere biologische kamille, zonnebloemolie en driekleurig viooltje. Skin Food voedt alle plekjes op het lichaam die ruw en droog zijn. Van ruwe voeten en droge ellebogen tot – juist ja – schrale handen! Smeer je handen er dus na een wasbeurt en voor het slapengaan mee in om de huid te ondersteunen.

4. Check de luchtvochtigheid

Hoe is het gesteld met de luchtvochtigheid in jouw huis? Het is slim om jezelf die vraag te stellen, zeker in de winter. De perfecte luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Heb je geen idee hoe het bij jou in huis is, dan kun je daar achter komen met een hygrometer. Is de lucht te droog, dan kan een luchtbevochtiger een handje helpen. Dit handige apparaat voegt vocht toe aan de lucht. Hierdoor wordt voorkomen dat H20 uit je huid wordt getrokken. Vergeet daarnaast ook niet te ventileren; laat altijd 1 of 2 roosters openstaan.

5. Draag handschoenen tegen droge handen

Het klinkt als een open deur, maar bescherm je handen tegen de invloeden van buitenaf. Trek bijvoorbeeld handschoenen aan als je naar buiten gaat en gebruik een rubberen variant als je gaat schoonmaken. Zo komen je handen niet te veel in aanraking met kou en water, want daar droogt de huid alleen maar van uit.

Dit artikel is in samenwerking met Weleda tot stand gekomen. Weleda is een merk met honderd procent natuurlijke gezichts- en lichaamsverzorging voor het hele gezin. Lees hier meer informatie.

Lees meer over dit onderwerp