<-- NIET ACTIEF -->

De winter is niet het seizoen vol good hair days. Is het niet droog, dan zit het wel plat door een muts of is het statisch. Hoe kom je deze maanden door zonder knetterend en knisperend haar? Wij verzamelden zeven tips die zorgen dat statisch haar voortaan verleden tijd is.

Dat je in de winter vaker statisch haar hebt dan in de andere seizoenen, is geen toeval. Het zit zo: zonder dat je het doorhebt, neem je de hele dag door elektronen op. Je krijgt hierdoor een overschot aan negatieve deeltjes en raakt statisch geladen. Als de lucht vochtig is, verplaatsen de elektronen zich naar de waterdruppels in de lucht. Water geleidt elektriciteit namelijk goed. In de winter is de lucht droger en ligt de luchtvochtigheid lager, waardoor je de elektronen minder goed kunt afvoeren. Je bouwt dan meer statische elektriciteit op. Ook in je haar.

Tips tegen statisch haar

1. Was je haar minder vaak

Droog haar is eerder statisch. Daarom is het een goed idee om je haar in de wintermaanden minder vaak te wassen. Hoe vaker je je haar wast, hoe droger het wordt. Bouw langzaam het aantal wasbeurten af, zodat je haar eraan kan wennen en je niet met een coupe frituurvet rondloopt. En laat je föhn en stijltang een tijdje in de kast liggen. Daar wordt je haar alleen maar droger van.

2. Smeer met handcrème

Handcrème is de redder in nood bij statisch haar. Een klein beetje is al genoeg om je haar minder te laten knetteren. Smeer wat handcrème op je handen, laat het heel even intrekken en ga dan met handen door je haar. Heb je geen handcrème bij je, maar wel een andere crème? Dat werkt ook.

3. Gebruik een borstel van natuurlijk materiaal

Borstels van plastic of metaal trekken eerder elektrische lading aan. Met een borstel van natuurlijk materiaal, zoals hout, heb je dit probleem niet. Je haar vaak borstelen is sowieso een goed idee. Hiermee stimuleer je de talgklieren, waardoor je haar minder droog, zachter en glanzender wordt.

4. Eet meer zalm, noten en bonen

Als je haar droog is, en dus eerder statistisch, is het slim om je voedingspatroon onder de loep te nemen. Wat je eet, heeft namelijk groot effect op de gezondheid van je haar. Van deze voedingsmiddelen worden je haar en hoofdhuid blij:

  • Vette vis (omega-3 vetzuren, vitamine B12)
  • Bonen (ijzer, zink, biotine)
  • Noten (selenium)
  • Eieren (biotine, B12)
  • Groene groenten (vitamine A en C)

5. Spray met haarlak

Als je een muts of sjaal draagt, is de kans op statisch haar groot. Je kunt dit voorkomen door wat haarspray in je muts en op je sjaal te sprayen. Wat ook schijnt te werken: je haar in een andere scheiding dragen dan normaal en daarna je muts opzetten. Doe je de muts af en je haar weer in de normale scheiding, dan is je haar niet statisch én heb je veel volume.

6. Droog je haar met een T-shirt

Wist je dat het beter is om je haar met een T-shirt te drogen dan met een handdoek?
De meeste handdoeken zijn gemaakt van badstof. Dat is katoen wat in geweven is in lussen. Perfect materiaal om je haar mee te drogen, want het neemt snel en veel vocht op. Het doet zijn werk eigenlijk té goed, want het neemt zoveel vocht op dat je haar kan uitdrogen. Beter is het daarom om een T-shirt van katoen als handdoek te gebruiken. Let ook op dat je je haar niet droog wrijft, maar droog dept.

7. Wrijf met een droogtrommeldoekje

Die droogtrommeldoekjes die je was lekker laten ruiken, doen ook wonderen voor je haar. Wrijf over je haar, van de aanzet tot de punt, en het is niet meer elektrisch geladen.

Lees meer over dit onderwerp