<-- NIET ACTIEF -->

32 procent van de Nederlanders heeft een droge huid. 2,5 procent heeft zelfs atopisch eczeem. Smeren met hormoonzalf is een manier om eczeem te behandelen, maar lang niet iedereen houdt hiervan. Dermatoloog E. Brenninkmeijer (Centrum Oosterwal Alkmaar en AMC), onder andere gespecialiseerd in atopisch eczeem, signaleert ‘hormoonvrees’. “Als de patiënt niet smeert, dan faalt de therapie.”

“Hormoonzalf werkt ontstekingsremmend en wordt al meer dan veertig jaar gebruikt. Toch heeft hormoonzalf een slechte reputatie. Mensen zijn bang om deze zalf te gebruiken. Dit noem ik ‘hormoonvrees’. Een keer per dag smeren kan echter heel goed, mits het product op de juiste manier wordt gebruikt. Ik zeg altijd: als de patiënt niet smeert, dan faalt de therapie. Bij eczeem over het hele lichaam adviseer ik voor volwassenen veertig vingertopjes hormoonzalf.”

Gebruik producten op oliebasis

Brenninkmeijer nuanceert onze angst voor hormonen, maar smeer-, leef- en wasregels zijn net zo belangrijk.  “Bij een droge huid is het erg belangrijk om te blijven smeren, ook al is de huid rustig. Maak er een routine van, net zoals je je tanden ’s morgens en ‘s avonds poetst. Gebruik badolie in plaats van badschuim en dep jezelf droog na het douchen. Producten op oliebasis zijn nodig om de huid weer te laten plakken.”

Geen bodylotions bij een droge huid

Reguliere bodylotions en crèmes raadt Brenninkmeijer af, dermocosmetica kunnen wel. Dit zijn alle verzorgingsproducten die bij de apotheek liggen en klinisch en dermatologisch getest zijn. “Dermocosmetica zijn wellicht prettiger in gebruik en kunnen het vasthouden aan een therapie bevorderen. Ik adviseer dermocosmetica met een hoog vettend gehalte.” Dermocosmetica zijn geen vervanging van hormoonzalf, maar kunnen wel geschikt zijn voor de droge huid.

Een op de drie Nederlanders heeft een droge huid

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Je staat er niet bij stil, maar het totale gewicht van je huid is maar liefst zeven kilo. Zeventig procent bestaat uit water. Huidvetten (lipiden) beschermen onze huid. Een droge huid bevat minder natuurlijke vetten, waardoor de huid zijn bescherming mist en vocht verliest.

Een op de drie Nederlanders heeft last van een droge huid. Vijf procent hiervan heeft een zeer droge huid. Er zijn twee verschillende soorten droge huid: de droog ruwe huid en de droog rode huid. 2,5 procent van de Nederlanders heeft een droog rode huid. Dit zijn mensen met atopsich eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd.

Wat is atopisch eczeem?

Eczeem is een ontsteking van de huid. De ontsteking versterkt de doorbloeding, waardoor de huid rood wordt. Naast roodheid, gaat de huid ook schilferen, jeuken en je krijgt wondjes door het krabben. Bij kinderen is eczeem onder andere te herkennen aan scheurtjes bij de oorlellen en witte vlekjes op het lichaam. Dit wordt dauwworm genoemd.

Een atopische huid houdt in dat je van nature een hele gevoelige huid hebt. Het is een erfelijke vorm van eczeem, die telkens weer kan opkomen. Atopisch eczeem bestaat uit twee fases die elkaar afwisselen. Tijdens de rustige fase is de huid licht geïrriteerd en roze tot rood gekleurd. De huid voelt dan droog aan. In de acute fase is de huid opgezwollen. De huid kan gaan bloeden en doet pijn. Mensen met atopisch eczeem hebben ook meer kans op astma of hooikoorts.

Minder haar en een schoner leven

Atopisch eczeem is erfelijk, maar er zijn meer factoren van invloed. Zo krijgen we als mensen minder haar door het scheren en de evolutie, waardoor de huid gevoeliger wordt. Ook wordt onze hygiëne steeds beter. Brenninkmeijer vraagt zich dan ook af of we te schoon worden. “Ik douche me het liefst twee keer per dag. Dat kan, maar als ik me afdroog na een hete douche, betekent dat wel dat ik de vetten van mijn huid weghaal.” Smeren is daarom extra belangrijk.

Stress en allergieën verergeren eczeem

Wie een huid heeft die van nature droog is en waarop snel eczeem ontstaat, weet dat niet alleen de manier waarop je je huid verzorgt belangrijk is. Het weer, een allergie en zelfs je stemming zijn van invloed. Zo kan een allergie eczeem verergeren, maar ook hormonen, ziektes en voeding.

Stress is eveneens een hele belangrijke factor. 58 procent van de kinderen met eczeem geeft aan slaapproblemen te hebben. 85 procent van de ouders denkt dat eczeem het emotionele welzijn van hun kind beïnvloedt. Eczeem of uitslag kan een reactie zijn van het lichaam op stress. Probeer in tijden van drukte genoeg rust te nemen, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen.

Meer weten over vormen van eczeem en een droge huid? Ga dan naar het dossier Droge huid »