<-- NIET ACTIEF -->

Een babyzachte en gladde huid na het scheren. Meer dan een scheermes heb je daar niet voor nodig, als we de reclamespotjes moeten geloven. Helaas krijgen veel vrouwen in werkelijkheid na het scheren van hun benen, oksels of bikinilijn er geen gladde huid, maar rode bultjes voor terug. Kun je daar wat tegen doen? Wij verzamelden de beste tips.

Een egale, zachte huid na het scheren is vaak maar van korte duur. Het komt je vast bekend voor: na een scheersessie voelt je huid glad en zacht en een dag later zijn er rode bultjes voor in de plaats gekomen. Vervelend en alles behalve wat je voor ogen had! Waar komen die bultjes toch vandaan?

Zo ontstaan rode bultjes

Wanneer je haartjes scheert, scheer je ze tot op de huid weg. Toch is dit maar van korte duur. Haren blijven namelijk doorgroeien. “Haren groeien ongeveer 0,3 millimeter per dag,” zegt Glyonne van Vliet, huidtherapeut bij de Roosevelt Kliniek. “Doordat direct na het scheren de haartjes doorgroeien, kun je daar als je een droge huid hebt rode bultjes door krijgen. De meeste mensen hebben van zichzelf al een droge huid, ook wel vochtarm genoemd. Dode huidcellen kunnen bij een droge huid minder makkelijk ‘loslaten’ van de opperhuid. Wanneer haartjes weer gaan groeien na het scheren, komen die tegen een te dik laagje dode huidcellen aan. Hierdoor kan het haartje niet goed naar buiten en ontstaan er bultjes.”

Gebruik voor het scheren een exfoliant

Rode bultjes na het scheren zijn volgens van Vliet een teken dat je huidconditie uit balans is. Gelukkig is daar wat aan doen. “Het is belangrijk om goede verzorgingsproducten te gebruiken. Mijn tip: gebruik minimaal 1 dag voor het scheren een exfoliant, bijvoorbeeld met AHA. AHA zijn fruitzuren die helpen om dode huidcellen makkelijker van nature te verwijderen, maar ook om meer vocht in de huid vast te houden. Naast een exfoliant is het ook belangrijk om elke dag een voedende bodylotion te gebruiken. Mijn voorkeur gaat naar een bodylotion waar Niacinamide 5%. Dit helpt om de huidbarrière te optimaliseren en te versterken.”

8 tips van ervaringsdeskundigen

Ook ervaringsdeskundigen vroegen wij om raad. Dit zijn hun acht beste tips tegen rode bultjes na het scheren:

1. Een scherp mes

John: “Het beste is om een scherp mesje te gebruiken met het liefst vijf scheerbladen. Zo
krijg je in één a twee keer de huid glad en hoef je niet eindeloos over hetzelfde plekje
te scheren. Gebruik ook een goede scheergel of -zeep en vervang regelmatig je
mesjes. Blijft de huid rood of blijf je bultjes hebben? Stap dan over op een ander
merk, maar gebruik absoluut geen goedkope wegwerpmesjes.”

2. Kokosolie

Nadine: “Een scherp scheermes is één van de belangrijkste dingen met scheren. Ik smeer de haartjes voor het scheren in met een conditioner en wacht dan even. De haartjes zijn
dan zacht. Je kunt de huid na het scheren insmeren met kokosolie en een paar
druppels tea-tree-olie. Zo is de huid gehydrateerd en ook meteen ontsmet.”

3. Wax cadeau

José: “Geef jezelf een professionele wax cadeau in een waxsalon. Het kost wat meer geld,
maar je hebt geen bultjes en je huid blijft een hele lange tijd glad.”

4. Scrubben en scheergel

Jorien: “Bij mij heeft een combinatie van drie dingen geholpen:
1. Na het scheren scrubben. De bikinilijn en oksels met een gezichtsscrub, je benen
kun je scrubben met een wat grovere scrub of met een scrubhandschoen met wat zeep
of olie.
2. Gebruik een scheercrème.
3. Laat je scheergel of -crème even intrekken voordat je begint. De haartjes worden
dan zachter.”

5. Nieuw mesje

Bernadette: Als je last krijgt van bultjes, kan het zijn dat je mesje niet scherp genoeg is. Probeer het met een nieuw mesje en scheer nooit droog. Je kunt ook wat haarconditioner
gebruiken. Maak onder de douche de plek even nat, smeer er conditioner op en
scheren maar!”

6. Zinkzalf

Miranda: “Scheer je huid onder de douche met de doucheschuim waarmee je je ook wast. Let op dat je niet tegen de haargroei in scheert, maar alleen met de haargroei mee. Spoel het daarna met koud water af, dep het droog en smeer de huid dun in met zinkzalf. Hierdoor houd ik een mooie huid, zonder haartjes en rode bultjes.”

7. Koud water

Monique: “Ik doe altijd eerst de warme douchestraal op de plek waar ik wil scheren. Daarna scheer ik het voorzichtig en spoel ik de huid af met koud water. Zo sluiten de
schubben van de huid zich weer. Meestal smeer ik het daarna nog in met wat uierzalf.”

8. Laserbehandeling

Ingrid: “Die rode bultjes had ik ook altijd! Er zijn veel middeltjes die je kunt proberen, maar ik heb gekozen voor een IPL-laserbehandeling voor mijn oksels en bikinilijn. Het is zo
fijn dat ik op die plekken geen haargroei meer heb, met name in de zomer en ook met
het sporten is het erg praktisch. Als je dit bij de dermatoloog of huidtherapeut laat doen, weet je zeker dat het veilig gebeurt.”

Lees meer over dit onderwerp