<-- NIET ACTIEF -->

“Onze auto verzorgen we vaak beter dan ons eigen lichaam”, zegt huidtherapeut Marcelline Goyen krachtig. “In de auto moet per se die ene olie, hij krijgt jaarlijks een APK-keuring en een kleine beurt. Die zorg verdient de huid ook.”

Wie zijn auto alleen poetst en nooit van binnen verzorgt, krijgt problemen. En dat geldt voor de huid ook.  “Huidproblemen zijn niet per se te wijten aan een crème. Het kan ook komen door je levensstijl. Hoe druk heb je het en neem je tijd voor jezelf?”

Aan die goede verzorging van binnenuit, mankeert echter vaak het een het ander zegt ze. “Het begint bijvoorbeeld met veel stress. Dat heeft een negatieve invloed op je huid. Als je je niet bewust bent van de stressfactoren in je leven, kun je niet goed grip krijgen op je lichaam en daarmee ook niet op je huid. De bekende stress is drukte op het werk en een volle agenda.”

Stress op je huid

Stress voor het lichaam kan ook zitten in verkeerde voeding die niet past bij je lichaam. “Kant-en-klare maaltijden, kunstmatige voedingsstoffen, te veel verzadigde vetten. Je darmen moeten het allemaal verwerken en die gaan protesteren soms. Dat kunnen ze doen via de huid in de vorm van eczeem, acne, allergieën, hoofdpijn of vermoeidheid.”

De darmen vergelijkt Marcelline met de naar binnen gekeerde buitenwereld. “We hebben op de huid een huidflora met bacteriën, schimmels, zuren en vetten die ons beschermen tegen binnendringers. Van binnen geldt datzelfde voor je spijsverteringstelsel. Daarin bevindt zich ook een totale flora van stofjes en organismen zoals bacteriën die belangrijk zijn voor je immuunsysteem. Deze beschermen ons tegen schadelijke bacteriën en schimmels. Zorg je niet goed voor je darmflora, dan raakt je immuunsysteem verstoord en kun je huidproblemen krijgen of allergieën.”

Verzorging mag geen obsessie worden

Het algemene advies van Marcelline luidt daarom: “Wees gelukkig, leef gezond en kies een levensstijl die bij je past. Doe het allemaal met mate; het gezonde leven, de goede voeding en ook de verzorging van je huid. Het mag geen obsessie worden. Alles waaraan je te veel aandacht besteedt , raakt uit balans. Luister naar signalen van je lichaam en negeer ze niet. En bepaal wat jij jezelf gunt als je lichaam aangeeft dat het even niet goed gaat.”

Marcelline Goyen studeerde af als huidtherapeut en heeft een eigen praktijk. Ze behandelt niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant. Zo combineert ze huidtherapie met natuurgeneeskundige therapie (zoals darmtherapie), is coach en geeft voedings- en leefstijl adviezen. Marcelline heeft een praktijk in Haaften: huidtherapie.com