<-- NIET ACTIEF -->

Het jeukt en op je schouders lijkt het wel te sneeuwen. Kortom; een droge hoofdhuid. Er is bijna geen hoofd zonder hoofdhuidproblemen, maar gelukkig is het makkelijk te verhelpen. Hoe? Door lief te zijn voor je hoofdhuid en agressieve ingrediënten te vermijden. Wij helpen je op weg.

Het is eigenlijk heel logisch: wanneer je een droge hoofdhuid hebt, komt de huid vocht tekort. Dit herken je aan jeuk en kleine witte schilfers. De oorzaak kan agressieve ingrediënten in haarproducten zijn, veranderingen van het weer of het te vaak wassen van je haar.

Welke ingrediënten moet ik vermijden?

Bij een droge of gevoelige hoofdhuid is het verstandig om deze ingredienten te vermijden:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS): een reiniger die wordt gebruikt om vuil en vet uit haar te verwijderen. SLS verwijdert natuurlijke oliën en kan daarom een uitdrogend effect hebben.

Siliconen: dit zijn alle ingrediënten die eindigen op –cone. Maakt het haar glad en zacht, maar droogt haar en huid wel uit.

Cocamide Dea/ Lauramide Dea: zorgt voor schuim in shampoo en kan huidirritaties veroorzaken.

Triethanolamine (TEA): neutraliseert de PH-waarde, maar heeft een uitdrogend effect op haar en huid.

Het verschil tussen roos en een droge hoofdhuid

Vaak worden roos en een droge hoofdhuid door elkaar gehaald, omdat de symptomen op elkaar lijken. Toch is er verschil. Bij roos heb je ook jeuk, maar zijn de schilfers groter en geler van kleur. Ook zitten ze meer aan de hoofdhuid vastgeplakt en ruikt de hoofdhuid vaak niet fris.

Droge huid = droge hoofdhuid?

Wanneer je huid droog is, is de kans groot dat voor je hoofdhuid hetzelfde geldt.
Net zoals bij een vette huid, is het haar ook vaak vetter. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat voeding direct effect heeft op je hoofdhuid. Wel maakt een tekort aan vitamine E, vitamine B en Omega-3 vetzuren, de huid droger. Meer vette vis, avocado’s en noten eten, kan dan helpen.

Tips voor, tijdens en na het wassen

  • Borstel je hoofdhuid voorzichtig om dode huidcellen te verwijderen.
  • Was je haar minder vaak, zo raakt de hoofdhuid weer in balans. Hoe vaak nodig is, verschilt per persoon.
  • Was je huid met handwarm water en spoel na met ijskoud water om de haarschubben te sluiten.
  • Voelt je hoofdhuid na het wassen trekkerig? Dan is de shampoo (waarschijnlijk) te agressief.

Door zelf je cosmetica te maken, weet je precies wat je op lichaam (én hoofd) smeert. Dit boek laat zien dat het helemaal niet zo moeilijk is. Ga naar de webshop »