<-- NIET ACTIEF -->

In de tijd dat de korte broeken, rokken en mouwen weer uit de kast mogen, laat onze huid zich niet van zijn beste kant zien. Een trekkerige, schilferige en ruwe huid is voor veel mensen in de zomermaanden vaste prik. Wat kun je hiertegen doen? Wij geven 6 onmisbare tips tegen een droge huid in de zomer.

1. Zet de douche op standje extra koud

Heerlijk een warme douche, je maakt je huid er alleen niet blij mee. De pH-waarde van de huid ligt rond de 5,2 en de pH-waarde van water is 7. Van nature is de huid een beetje zuur. Komt de huid veel in contact met water, dan wordt het meer basisch en gaat het richting een pH-waarde van 7. Het effect? De beschermlaag raakt uit balans, waardoor een droog velletje op de loer ligt. Douche daarom kort en niet te warm. Een minuut (of langer!) koud afdouchen is helemaal een goed idee. Door de kou pompt je hart meer bloed naar je organen, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Daar heeft je huid alleen maar baat bij. Ook geeft koud douchen energie en zet het je stofwisseling flink aan.

2. Wees niet te enthousiast met de airco

Is het buiten snikheet, dan zorgt de airco voor welkome verkoeling. Deze vernuftige uitvinding helpt dan wel je innerlijke thermometer dalen, maar maakt je huid ook droger. Airco zorgt er namelijk voor dat de luchtvochtigheid in de ruimte minder wordt, waardoor je huid uitdroogt. Kun je écht niet zonder deze verkoeling, zet dan een luchtbevochtiger in dezelfde ruimte. En denk ook eens aan zuurstofrijke planten, zoals de lepelplant, sanseveria en calathea. Het staat gezellig en komt de luchtvochtigheid in huis ook ten goede.

3. Smeer je na het douchen goed in tegen een droge huid

Een combinatie van zweet, zonnebrand en chloor is hét recept voor een uitgedroogde huid. Deze zomerse boosdoeners zorgen ervoor dat er minder vet op de huid zit, waardoor het lastiger is om op vocht vast te houden. Met een goede crème of lotion kun je de barrièrelaag ondersteunen, waardoor de huid vocht beter kan vasthouden. Vind je het lastig kiezen tussen alle potjes en tubes in de winkel? Denk dan eens aan de Skin Food Body Lotion van Weleda. De speciale Skin Food formule bestaat uit geneeskrachtige plantenextracten die niet alleen de huid herstellen, maar ook tot rust brengen. Door de combinatie van biologische Calendula, driekleurig viooltje, biologische kamille, shea butter, distelolie en biologische zonnebloemolie is het honderd procent natuurlijke voeding voor je huid.

4. Sla voeding voor een gezonde huid in

    Staat de zomer voor jou gelijk aan een droge huid? Dan is het slim om je boodschappenlijstje eens onder de loep te nemen. Want ja, ook van binnenuit kun je je huid voeden. Zet het volgende op je lijstje:

  • Walnoten, vette vis (omega 3-vetzuren)
  • Koolzaadolie, teunisbloemolie, haver (omega 6-vetzuren)
  • Citrusfruit, koolsoorten, kiwi’s, spruitjes en bessen (vitamine C)
  • Wortels, eieren, volle melkproducten (vitamine A)
  • Volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden (vitamine B)

5. Drink water, heel veel water

Dat we in de zomer over het algemeen meer dorst hebben, komt goed uit. Juist in deze tijd is het verstandig om veel – héél veel – te drinken. De huid is namelijk één van de belangrijkste uitscheidingsorganen en wordt daarom wel onze derde nier genoemd. Voor een goede afvoering van deze stoffen is het advies om 1,5 tot 2 liter per dag te drinken. Kom jij hier met moeite aan? Zet dan een ‘waterwekker’ op je telefoon om je eraan te herinneren om meer te drinken, neem overal een flesje water mee naartoe of leuk je water op met plakjes citroen, sinaasappel en muntblaadjes.

6. Borstel je huid met een speciale borstel

Naast je huid iedere dag goed insmeren, is nog een ritueel de moeite waard: dry brushing. Het borstelen van je huid heeft veel voordelen: het stimuleert de bloedsomloop, verwijdert dode huidcellen en reinigt de huid. Nadat je je gezicht schoon hebt gemaakt of je lichaam hebt afgedroogd, maak je met een borstel cirkelende bewegingen. Je gebruikt hiervoor een borstel van natuurlijk materiaal met stugge plantaardige of dierlijke haren. Gebruik een kleine borstel voor je gezicht en een grotere voor je lichaam.

Dit artikel is in samenwerking met Weleda tot stand gekomen. Weleda is een merk met honderd procent natuurlijke gezichts- en lichaamsverzorging voor het hele gezin. Lees hier meer over de speciale Skin Food lijn.