<-- NIET ACTIEF -->

Regen, kou en de verwarming: het maakt je huid een stuk droger. Maar ook je hormonen spelen een rol bij de conditie van je huid. Juist als je in de overgang zit, kun je last krijgen van een droge huid. Een spoedcursus huid en hormonen. Opvliegers, stemmingswisselingen en nachtzweten. Je zou kunnen zeggen dat vrouwen in de overgang al genoeg voor hun kiezen krijgen.

Helaas: ook een droge huid komt daarbij. Niet gevreesd, als je zorgvuldig je huid verzorgt, geeft dat een meer comfortabel gevoel en je vertraagt het huidverouderingsproces.

Een slapper gezicht

In de overgang wordt de huid dunner – dat is een natuurlijk proces. Dit heeft te maken met het hormoon oestrogeen; er wordt minder van het hormoon aangemaakt, waardoor de kwaliteit van je huid flink verandert. Zo kan je huid droger en gevoeliger aanvoelen. Vooral de huid in je gezicht wordt slapper, verliest vocht en kan zelfs gaan jeuken of gevoelig worden voor eczeem. Zelfs vrouwen die van nature een vette huid hebben, zullen merken dat hun huid op bepaalde plekken droger wordt

4 stappen tegen huidveroudering

De natuur gaat zijn gang. Maar gelukkig kun je ook nog steeds zelf veel doen om huidschade te beperken. Dit zijn de vier belangrijkste tips:

1. Vermijd verbranding

Daglicht is belangrijk (vitamine D!), maar verbranden niet. Door zonlicht gaat de veroudering van je huid sneller. Je helpt het natuurlijke verouderingsproces een handje – beter niet doen dus. Je huid zal daardoor nog minder soepel en elastisch worden.

2. Beweeg extra

Door je doorbloeding aan te jagen, zal de extra zuurstof je huid voeden. Goede reden om je wandel- of hardloopschoenen aan te trekken en lekker naar buiten te gaan om te bewegen.

3. Kies goede verzorging

Jarenlang was je huid vet en onzuiver, na de overgang is je huid juist droog en snel geïrriteerd. Toch blijven veel vrouwen stug dezelfde crème gebruiken. Kies een crème die past bij je veranderende huid.

4. Stop met roken

Vrouwen die roken komen eerder in de overgang. Daarbij ziet een rokershuid er altijd iets matter uit. Extra reden om te stoppen.

Meer weten over de huid in de overgang? Lees het hele artikel in gezondNU nummer 2 (2014) »