<-- NIET ACTIEF -->

Je kunt je huid vergelijken met een huis. Je hebt niets aan een nieuw dak als de balken binnen wegrotten. Het huis heeft verzorging nodig van binnen én van buiten. Voor onze huid geldt hetzelfde. Ook deze moet verzorgd worden van buiten en van binnen. In de praktijk starten mensen pas als er een probleem is aan de buitenkant.

Wat is het effect van huidverzorging?

Juist als er eenmaal signalen of problemen zijn, is het goed je te verdiepen in de verzorging van de huid. Bijvoorbeeld als je last hebt van verouderende huid of pigmentvlekken. En dan? Smeren? Een goede crème is dan belangrijk, maar het is zeker niet het enige. Je moet ook verder kijken. Hoe zijn de problemen ontstaan? Het is belangrijk te achterhalen wat de reden is van een droge huid. Dat kan slechte verzorging zijn. Maar ook slechte voeding, roken, een airco of juist een hete verwarming zijn stressfactoren voor de huid.

Het gevolg van een droge huid

Het gevoel van een droge huid is een belangrijk signaal dat er huidproblemen zijn. Zeker als de huid trekkerig  aanvoelt en jeukt. Een te droge huid verouderd eerder en er komen meer rimpels. Maar dat is niet het enige. Bij een droge huid zie je vaak dat de beschermlaag op de huid is beschadigd. Externe invloeden, zoals bacteriën of schimmels, hebben veel meer vat op de huid. In dat opzicht is een droge huid een risico.

Hoe hydrateer je de huid?

Het is belangrijk een goed product te vinden dat het accent ligt op het hydrateren van de huid. Hydrateren is eigenlijk een misleidende term. Je huid kan nooit van buitenaf vocht opnemen. Anders zouden we onder de douche het water absorberen als een spons. Wat daarmee bedoeld wordt, is dat het vocht uit de huid minder snel verdampt. Je zorgt dus voor een goed beschermlaag. Hydrateren is dus eigenlijk zeggen dat de huid vetter wordt, zodat het elastischer wordt en minder vocht verliest.