<-- NIET ACTIEF -->

Ouderdomsvlekken kunnen op vroege leeftijd al tevoorschijn komen. Deze vlekken verschijnen op je gezicht of elders op je lichaam wanneer je ouder wordt. Wanneer je deze vlekjes wilt voorkomen of verminderen, hebben onze lezers een aantal tips voor je. 

1. Smeer je in

Monique: ”Ouderdomsvlekken ontstaan vaak onder invloed van de zon. Ik smeer daarom dagelijks met een dagcrème met minimaal factor 30. Inmiddels ben ik vijftig en heb ik de ouderdomsvlekken flink af kunnen remmen.”

2. Verzorg met glycolzuur tegen ouderdomsvlekken

JL: ”Ik weet niet of je een zonaanbidster bent, maar deze vlekken ontstaan veelal door te veel uv-straling op de huid. Ook kunnen je hormoonhuishouding en aanleg meespelen. Pas bovendien op met parfum en andere stoffen in crèmes en make-up, die kunnen onder invloed van de zon ‘inbranden’. Je huid dagelijks beschermen met een crème met zonnebrandfactor kan vlekjes voorkomen. Kies daarnaast voor verzorging met glycolzuur, dat helpt bestaande vlekken wat lichter te maken. Ook veel hydrateren verbetert de huidconditie. Een gang naar de huisarts kan ook. Er zijn middelen die ouderdomsvlekken kunnen aanpakken, alleen zitten daar een hoop mitsen en maren aan, dus dat zou niet mijn eerste keuze zijn.”

3. Vitamine C tegen ouderdomsvlekken

Olga: ”Gebruik een vitamine C-serum in de avond. Niet overdag, want dat maakt je huid juist kwetsbaarder! Ik heb heel simpel een potje vitamine C-poeder en drie keer in de week vermeng ik een beetje poeder met mijn crème. Daardoor wordt mijn huid egaler en verminderen vlekjes zichtbaar. Verder accepteer ik rimpeltjes, vlekjes en alles wat bij ouder worden hoort! Ik ben zelf bijna 49 en samen met mijn rimpeltjes komt ook een bak aan ervaring en levensvisie. Vandaar de gepaste trots!”

4. Wat heb je op je lever?

Linda: ”Ouderdomsvlekken worden ook wel levervlekken genoemd. De lever maakt je lichaam schoon en filtert met name gifstoffen uit ons lijf. Wanneer de lever te veel te verduren heeft of als gifstoffen zich opbouwen, wordt de huid ingeschakeld om de lever te ondersteunen. Dit kan huidproblemen tot gevolg hebben. Misschien dat je huisarts een oplossing weet of dat je bij een alternatief therapeut kunt navragen wat je kunt doen om je lever een handje te helpen.”

5. Schrap suiker om oudersdomsvlekken te voorkomen

Lucia: ”Mijn advies om ouderdomsvlekken te voorkomen: schrap zo veel mogelijk suiker uit je voeding voor een mooie, gezonde en er jong uitziende huid. Let ook op met honing. Vruchtensuikers (elke dag twee stuks fruit) zijn geen probleem voor je huid.”

6. Schuren met strandzand

Okkie: ”Ik gebruik een goedkope crème met strandzand om de ouderdomsvlekken een beetje weg te schuren. Gedurende een week zijn ze dan wat lichter. Herhaal dit niet te vaak, want dat is niet goed voor je huid.”