<-- NIET ACTIEF -->

Je haren wassen, lekker! Maar voor extra glans en zachtheid gebruik je daarna waarschijnlijk een conditioner. Is een conditioner echt nodig? Of is het feitelijk een duurbetaalde ‘hoop-voor-je-haar-in-een-plastic-fles’? Wij onderzochten de zin en onzin van dit veelgebruikte product.

Haar wordt vet en dat willen we niet. Eeuwenlang was zeep, en later shampoo, de enige oplossing. Alleen hebben deze producten een nadeel: het haar wordt er perfect schoon door, maar daarna onhandelbaar. Het is stug, vol klitten of gaat juist pluizen. Ook is je haar na het wassen extra kwetsbaar omdat door de warmte het buitenste deel van je haar – de haarschubben – open zijn gaan staan. Hierdoor is je haar kwetsbaarder en beschadigt het sneller als je het kamt of in de zon gaat zitten.

Glanzend en minder statisch

Het is belangrijk dat je die haarschubben na het wassen sluit en glad maakt. Een conditioner doet precies díe truc, omdat het zorgt dat de haarschubben sluiten. Zo vormt het ingrediënt siliconen – dat je in veel conditioners vindt – een dun beschermlaagje rond de haarschacht zodat het haar minder statisch, glanzender en makkelijker door te kammen is. Ook de plantaardige oliën in conditioners maken je haar glanzend en makkelijk door te kammen, net zoals het ingrediënt polymeren. Door die effecten denk je conditioner nodig te hebben voor glad en glanzend haar.

Vet haar door conditioner

Wat echter ook zo is, is dat je haar na het gebruik van een conditioner zwaar en sneller vet lijkt te worden. Dat gebeurt vooral als je te veel conditioner gebruikt, het niet goed uitspoelt, het te lang laat intrekken of als je er je hele haar mee insmeert. Omdat je hoofdhuid talg maakt, wordt haar vanaf de hoofdhuid vet. Als je vervolgens de conditioner ook op je haar en hoofdhuid masseert, wordt je haar inderdaad te vet. Om die reden moet je een conditioner niet als een shampoo gebruiken: je masseert hem alleen in de punten van je haar.

Is een conditioner nodig?

Een conditioner laat de haarschubben sluiten en dat voel je. Daardoor lijkt het alsof je haar het nodig heeft, maar koud water werkt feitelijk hetzelfde. Was je je haar onder een warme douche en sluit je af met koud water, dan sluiten de haarschubben ook. Omdat koud water euh… koud is, is voor veel mensen een conditioner noodzaak. Maar weet: het hoeft niet. Gebruik je geen conditioner meer, was dan eerst je haar met shampoo. Knijp je haar voorzichtig uit en spoel het haar na met flink veel koud water. Ook goed voor de doorbloeding van je hoofdhuid.

Wist je dat minder wassen juist beter is voor je haar en je hoofdhuid? Lees hier waarom.