<-- NIET ACTIEF -->

Zout heeft als bloeddrukverhoger vooral een negatief imago. Maar voor je huid smaakt dit mineraal naar meer, veel meer. Zout is geschikt als deodorant, kan levens redden en stimuleert de doorbloeding. Zout hoort dus absoluut thuis in je beautyroutine en heeft veel pluspunten. We delen er zes.

1. Zout voorkomt een zweetlucht

Zoutkristallen zijn in staat om transpiratievocht te neutraliseren en kunnen zo het ontstaan van een zweetlucht voorkomen. Er zijn meerdere deodorants op de markt op basis van zoutkristallen, verkrijgbaar als stick of in vloeibare vorm. Er zit geen alcohol en parfum in deze deodorants, daar wordt je huid nog blijer van.

2. Stimuleert de doorbloeding

Van zout wordt vaak gedacht dat het een uitdrogend effect heeft, maar voor je huid geldt dat niet. Een zoutbad houdt het vocht in de huid juist vast. Zout water stimuleert bovendien de doorbloeding van de huid, verwijdert dode huidcellen en werkt desinfecterend.

3. Kan levensreddend zijn

Als je ’s zomers per ongeluk een bij inslikt, kun je in je keel gestoken worden. Door dan te gorgelen met een zoutoplossing kun je, op weg naar de dokter, voorkomen dat je keel zo erg opzwelt dat je ademhaling in gevaar komt. Dat zit zo: de zoutoplossing bindt het bijengif aan zich en gaat het opzwellen van de keelholte tegen. Bij een vinger, hand, teen of voet die dreigt te gaan ontsteken, kan een badje met warm water en gewoon (tafel)zout prima werken. Die zoutoplossing trekt de schadelijke stoffen eruit. Handig!

4. Helpt bij een sinaasappelhuid

Tweemaal per week minstens een half uur badderen in zout kan goed helpen bij een sinaasappelhuid. Drie eetlepels zout aan je bad toevoegen is daarvoor voldoende (één eetlepel voor een voetenbad). Belangrijk om te weten: om de doorbloeding van de huid en daarmee de afscheiding van afvalstoffen optimaal te stimuleren kun je de plekken met cellulite het beste om de tien minuten stevig masseren met een massagehandschoen of badborstel.

5. Gaat vermoeide benen tegen

Als je vaak last hebt van vermoeide ‘zware’ onderbenen, bijvoorbeeld omdat je veel moet staan voor je werk, kan zout zorgen voor ontspanning. Ooit gehoord van zoutsokken? Die kun je zelf maken. Voeg aan een liter warm water één eetlepel zout toe en blijf roeren tot dit is opgelost. Leg vervolgens een paar wollen of katoenen sokken in de zoutoplossing en trek ze meteen daarna aan. Trek de sokken na een half uur weer uit en spoel je benen af met koud water. Je benen voelen dan meer ontspannen.

6. Zorgt voor een zachte, gladde huid

Wil je echt een zachte en gladde huid? Ga dan voor zout. Een simpele, maar o zo effectieve zoutpeeling zorgt direct voor resultaat. Wrijf je huid na het douchen goed in met droog zeezout, badzout of met speciaal scrubzout. Zo worden de dode huidcellen verwijderd. Spoel je huid daarna grondig af met water. Voor je gezicht kun je gebruik maken van een zelfgemaakt zoutkompres. Dompel daarvoor een doek in een liter warm water waaraan een halve theelepel zout is toegevoegd. Leg de doek vervolgens een kwartier op je gezicht. Je huid is daarna babyzacht.