<-- NIET ACTIEF -->

Ken je dat? Vanuit het niets begint je ooglid te trillen. Je bent zeker niet de enige! Het is een vreemd gevoel, maar waar komt het vandaan? Is het iets om je zorgen over te maken? En wat kun je er aan doen? Spoiler: het heeft veel te maken met je gezondheid en gemoedstoestand.

Het is irritant, maar volkomen ongevaarlijk. Trilt je ooglid, dan wil je lichaam je iets vertellen. Maar wat dan?

Belangrijkste oorzaak: stress en vermoeidheid

Ben je zenuwachtig, heb je het (te) druk of zit je niet zo lekker in je vel, dan bouwt zich spanning op in je lichaam. Die spanning kan zich gaan nestelen in je lichaam, waardoor je een constante onrust ervaart. Vervelend!

Het gevolg van die onrust: je kunt je energie niet meer kwijt en hebt moeite met ontspannen. Stress! In je spieren, je gedachten… Deze stress kan ervoor zorgen dat je spieren zich langdurig aanspannen en ongecontroleerd gaan samentrekken, zoals de spieren bij je ooglid. Het resultaat: een trillend ooglid.

Een tweede oorzaak, die vaak samengaat met stress, is vermoeidheid. Het is lastig te achterhalen of de trilling door stress of vermoeidheid ontstaat – vaak is het een combinatie van beide!

Verleg je focus

Heb je een paar keer last gehad van een trillend ooglid, dan ga je je er misschien op focussen. Je bent bang dat het in bepaalde situaties gebeurt en dat wil je kosten wat het kost voorkomen… De trilling is namelijk vervelend en anderen kunnen het ook zien – dat wil je niet! Maar door de focus te leggen op het voorkomen van een trillend ooglid, roep je juist die spanning op. Het gevolg: je ooglid gaat trillen.

Of is dit de oorzaak…

Hoewel stress verreweg de grootste boosdoener is bij een trillend ooglid, kan het ook ergens anders vandaan komen. Te drogen ogen, overbelaste ogen (veel autorijden, langdurig lezen), een tekort aan magnesium of veel stimulerende middelen (koffie) kunnen je ooglid ook laten trillen. Dit komt wel veel minder vaak voor.

Tips tegen trillende oogleden

Een trillend ooglid kan binnen een paar dagen over zijn of na een maand nog steeds af en toe voorkomen. Het belangrijkste: probeer van de stress af te komen. Ontspan! Doe je ogen een paar seconden dicht of laat je ogen even naar iets anders kijken. Neem een warm bad of masseer je oogleden zachtjes. Zorg ook voor voldoende slaap en doe één ding tegelijk.

Een trillend ooglid is niet gevaarlijk, tenzij het langdurig aanhoudt en het trillen zich verspreidt over je hele gezicht. Dan kun je het beste even bij de huisarts aankloppen.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Droge ogen »