<-- NIET ACTIEF -->

Onze huid krijgt door de warme douches die we nemen en de tijd die we doorbrengen bij de kachel, flink wat te verduren. Dat je daarom af en toe een droge huid hebt is logisch. Maar, let op: want je droge huid kan zelfs eczeem zijn. Dit kun je doen om het te checken.

Uren in de zon, wassen met zeep en lekker lang bij de kachel zitten. Er zijn talloze boosdoeners voor onze huid. Een droge huid heb je dus zo te pakken. Klinkt onschuldig, maar het is de basis voor de huidaandoening eczeem. Zeker mensen die hooikoorts of astma hebben moeten opletten bij een droge huid. De kans dat je eczeem krijgt, is dan namelijk groter.

Jeuk en roodheid

Maar hoe kom je erachter of je droge huid eigenlijk eczeem is? Je kunt het bij jezelf checken, zegt dermatoloog Koen Quint, werkzaam in de Roosevelt kliniek en het Leids Universitair Medisch Centrum. “Eczeem wordt beschreven als jeukende rode huidafwijkingen. Wanneer je huid niet jeukt is het dus hoogstwaarschijnlijk niet deze huidaandoening. Al zijn er natuurlijk nog genoeg andere jeukende rode huidafwijkingen die geen eczeem zijn. Het volgende wat je daarom bij jezelf kunt checken is de plek van de jeuk. Jeukt het bij je knieholtes of elleboogplooi? Dan kan het eczeem zijn. Verder is het waarschijnlijker dat je eczeem hebt wanneer je ook astma of hooikoorts hebt. Wij noemen dat een atopische constitutie.”

Naar de huisarts

Als je na het controleren het idee hebt dat je last hebt van eczeem, is het slim om direct in te grijpen. “Stop met lekker lang douchen en probeer ook niet te scrubben met zeep om de schilfers eraf te krijgen. Dit droogt de huid alleen maar meer uit.” Smeer je huid elke dag in met een goede vette zalf. Heb je last van roodheid of wondjes door het krabben? Dan is het tijd om naar de huisarts te gaan. “Alleen smeren met zalf is dan niet meer voldoende. De huisarts kan een corticosteroïden zalf voorschrijven om het onder controle te krijgen.”

Geen eczeem? Toch smeren

De kans dat je gewoon een droge huid hebt en geen eczeem is natuurlijk ook aanwezig. Kun je dan opgelucht ademhalen? “Nee, je huid voldoende hydrateren blijft belangrijk. Smeren met een vette zelf is altijd goed, maar dat vindt niet iedereen prettig. Een zeer goed alternatief is dan een crème die ureum 10% bevat. Ureum heeft naast een jeukstillend effect ook een hydraterend effect op de huid.”

Lees meer over dit onderwerp