<-- NIET ACTIEF -->

De eerste wespen zijn al gespot. Logisch, want augustus is dé wespenmaand. Moet je het gezelschap van deze plaaggeesten – zodra je de barbecue aansteekt of buiten een lekker drankje drinkt – dan maar voor lief nemen? Nee, zeker niet. Met deze vijf natuurlijke tips houd je ze op afstand.

Hoewel wespen hele nuttige insecten zijn, zijn ze een niet welkome gast op elk barbecuefeestje. In augustus gaan deze opdringerige insecten op zoek naar voedsel en dat halen ze graag van jouw bord of uit jouw glas drinken. Vervelend, maar gelukkig is er wat aan te doen. Deze tips komen als geroepen.

1. Maak een kruidentuin tegen wespen

Wespen schijnen een hekel te hebben aan geurende kruiden en planten. Een kruidentuintje maken is dus altijd een goed idee – en ook lekker en goedkoop. Koop daarom een aantal potten of maak plek vrij in de tuin. Geranium, lavendel, salie, citroengras of rozemarijn in je tuin zouden voor meer dan 50 procent minder wespen zorgen. Het proberen waard.

2. Laat parfum in de kast

Als je ruikt naar bloemen, zou je voor dit niet geliefde insect nog aantrekkelijker zijn. Dit blijkt een fabel. Hoe zit het dan wel? Wespen reageren wel degelijk op sterke geuren van parfums. Maar dat komt met name omdat parfum voor een wesp een onbekend iets is. De hevige geur kan het insect in de war brengen, agressief laten worden en zelfs een mogelijke aanval uitlokken.

3. Bewaar eten zoveel mogelijk binnen

Het ligt voor de hand, maar blijft een belangrijke tip: dek eten zoveel mogelijk af en laat het niet uren in de zon staan als je gaat barbecueën. Deze plaaggeesten zijn dol op fruit, vlees, vis en zoete drankjes. Hoe meer daarvan buiten staan, hoe meer wespen eropaf komen. Drankje op? Breng je glas dan meteen naar de keuken en spoel ‘m af. Laat ook geen fruit in de zon staan en leg het vlees pas op de barbecue als je daadwerkelijk gaat grillen.

4. Verjaag wespen met zakken ijs

Dit staat misschien niet zo mooi in je tuin, maar is wel effectief. Door doorzichtige plastic zakjes met water op te hangen, zouden wespen door de weerkaatsing van het zonlicht verblind worden en ver uit de buurt blijven. Leg de zakjes water wel eerst even in de vriezer en hang ze op als ze bevroren zijn.

5. Raak niet in paniek

Als er dan toch een wesp voorbij vliegt, raak vooral niet in paniek. Wespen kunnen agressief reageren als jij met je armen begint te zwaaien. Loop er even rustig vandaan en wacht tot de wesp weer weg is. Een wesp doodslaan is trouwens nooit een goed idee; het wespengif dat dan vrijkomt trekt nog meer wespen aan.

Meer tips ontvangen over je gezondheid, een fit brein en interessante weetjes? Neem een voordeling mini-abonnement

Lees meer over dit onderwerp