<-- NIET ACTIEF -->

Augustus is de maand van de zwoele zomeravonden, vakantie, barbecues en helaas ook van een opdringerig insect: de wesp. Grote kans dat je de eerste wespen al gespot hebt. En helaas zullen dit niet de laatste zijn. Bereid je voor, want er wordt een grote wespenplaag verwacht. Dit moet je erover weten.

De kans op een wespensteek is de komende weken vele malen groter. In juli, wanneer de wespen nog druk bezig waren met het bouwen van hun nesten, zijn er al duizenden wespennesten verwijderd. Maar de echte overlast moet nog beginnen. Vanaf nu gaan deze opdringerige insecten op zoek naar voedsel en dat halen ze graag van jouw bord of uit jouw glas drinken. Een barbecue zonder wespen? Vergeet het maar.

Meer wespen door droogte

Het is niet voor het eerst dat er veel wespen rondvliegen in Nederland. Vorig jaar werden er vier tot zes keer zoveel wespen gespot dan gemiddeld. Dat heeft zeker met de aanhoudende droogte te maken. Deze plaaggeest is namelijk gek op warm en droog weer. Ook dit jaar is het vrij zonnig en droog geweest en dat heeft ervoor gezorgd dat veel wespennesten het overleefd hebben. In het voorjaar worden wespennesten gevormd. Regende het toen veel, dan zou een deel van de nesten gesneuveld zijn en vlogen er nu minder wespen rond. Ook de winter is bepalend. Normaal gesproken overleeft alleen de koningin de winter. Doordat het vorig jaar weinig gevroren heeft, hebben ook meer mannetjes het overleefd. De winter en het voorjaar zijn dus van grote invloed.

Zijn deze wespen agressiever?

De wespen die deze zomer rondvliegen, zouden agressiever zijn dan ooit. Gelukkig blijkt dat een fabel. Wespen worden namelijk áltijd agressiever zodra de maand augustus begint. In eerste instantie krijgen wespen hun portie zoet in het nest. De werksters voeden de larven en mogen in ruil van een heerlijke zoetstof smullen. Rond eind juli raakt het lekkers in het nest op en moeten wespen op zoek naar ander voedsel. De schaarste in voedsel neemt dus toe en dat maakt ze agressiever. Omdat er dit jaar meer wespen zijn, is de kans helaas ook groter dat je gestoken wordt.

4 tips om een wespensteek te voorkomen

Een wespensteek is absoluut geen pretje. Met deze tips houd je wespen zoveel mogelijk uit je buurt:

1. Nest in je tuin? Afblijven

Wespen worden pas agressief als ze zich bedreigd voelen. Dat is zeker zo als je aan het nest komt. Probeer dus nooit zelf een nest te verwijderen of af te sluiten, maar laat dit over aan professionals.

2 Verjaag de wesp met etherische oliën

Volgens wetenschappelijk onderzoek blijven wespen ver uit de buurt van etherische oliën. Een brandertje met de geur van citroengras, kruidnagel, rozemarijn, groene munt, lavendel of venkel zou de aanwezigheid van wespen met zeventig procent verminderen. Het proberen waard!

3. Pas op met parfum

Dat wespen van zoetigheid houden is duidelijk, maar wist je dat parfum ze zelfs agressief kan maken? Dit komt omdat parfum een onnatuurlijke geur is voor de wesp en dat als bedreiging wordt gezien. Een spraytje minder dus.

4. Blijf rustig

Besef dat de wesp niet voor jou komt, maar voor je lekkere hapje of drankje. Probeer rustig te blijven en voedsel zo veel mogelijk af te dekken.

Belangrijk: Toch gestoken? Zuig direct op de plek waar je gestoken bent. Zo voorkom je pijn en een dikke plek. Er zijn bij de drogist ook speciale pennen te koop waarmee je het gif uit kunt zuigen.