<-- NIET ACTIEF -->

Iedereen met eczeem weet hoe lastig het is om niet te krabben als je jeuk hebt. Want niet alleen maakt dit de huid kapot, het geeft ook maar heel even verlichting. Wat kun je zelf doen tegen de jeuk door eczeem? Wij vroegen ervaringsdeskundigen naar hun gouden tips.

1. Vind de oorzaak

Albertien: “Ik heb mijn hele leven al last van eczeem. Wat mij erg geholpen heeft, is de oorzaak te vinden. Zo heb ik mijn voedingspatroon veranderd; minder suiker en geen melkproducten meer eten en drinken. Ook vermijd ik stress. Hierdoor is mijn lichaam meer in balans en heb ik bijna geen eczeem meer en dus ook geen jeuk.”

2. Gebruik extra vierge olijfolie

Ellen: “Mijn dochter had van alles geprobeerd en jaren met hormoonzalven gesmeerd, maar niets leek te helpen. Totdat ik las dat het zou verdwijnen door dagelijks een eetlepel onverhitte extra vierge olijfolie van goede kwaliteit te nemen, het liefst biologisch. Je moet dit zeker een week of drie volhouden en zult dan zien dat je eczeem als sneeuw voor de zon wegtrekt.”

3. Neem een bad met zout

Marianne: “Het is erg lastig om niet te krabben terwijl je eczeem en jeuk hebt. Mijn ervaring is dat het per persoon verschilt wat verlichting brengt. Zelf vind ik het BaseCare van Schüssler erg fijn om bijvoorbeeld één keer per week een bad mee te nemen. Ook een bad met epsomzout of een andere ongeraffineerde zout kan heel fijn zijn.”

4. Krab niet, maar wrijf tegen de jeuk

Sanne: “Houd je nagels kort, wrijf in plaats van te krabben en gebruik goede hormoonzalf. Als je niet zo van de hormoonzalf bent, kan een osteopaat uitkomst bieden.”

5. Eet meer bananen

Marian: “Ik heb vaak kapotte ellenbogen, een soort eczeem. Ik merkte dat als ik bananen at het minder werd en zelfs helemaal wegging. Stop ik met de bananen, dan komt het weer terug. Ook als ik met de binnenkant van de bananenschil over de huid wrijf, wordt het snel minder. In bananen zit magnesium, misschien is dat wat helpt. Ik gebruik nu sinds drie dagen magnesiumolie en hoop dat dat ook werkt. Dan hoef ik niet per se bananen meer te eten.”

6. Pak de jeuk van binnenuit aan

Lucia:“Eczeem dien je van binnenuit aan te pakken. Voeding is hierbij erg belangrijk. Kijk wat je graag eet, bijvoorbeeld tomaten, en schrap deze zo’n twee weken uit je voeding. Ook producten met tomaat erin verwerkt laat je staan. Eet eventueel tijdelijk helemaal geen nachtschade groenten meer. Als het resultaat heeft, eet dan langzaam één voor één weer de tomatenproducten en kijk hoe je huid hierop reageert. Ik eet heel graag tomaat, maar had resultaat door tomaten uit mijn voeding weg te laten. Drink ook twee liter water per dag, niet te koud. Laat ongezonde voeding met onder andere suiker zoveel mogelijk links liggen. Bij stress heb je over het algemeen meer last van eczeem.”

7. Zoek afleiding en gebruik een coldpack

Helene: “Dit zijn mijn tips bij jeuk door eczeem:
– Zoek afleiding, bijvoorbeeld door iets te lezen of iets anders te doen waar je je aandacht bij moet hebben.
– Neem overal een stressballetje mee naar toe. Houd deze in je handen en speel ermee als je jeuk hebt.
– Koel met een coldpack de plek die jeukt.
– Beeld je een koele bries in. Als er geen mogelijkheid is om iets te nemen, kun je je voorstellen dat er een koele bries waait langs de plek die jeukt. Dat kan ook verkoelend werken.”

8. Breng biologische appelazijn aan

Wendy: “Wat bij mij heel goed werkt, is bij jeuk eerst biologische appelazijn aanbrengen, kort laten drogen en dan pure kokosolie erop doen. Iedere keer dat het weer jeukt, herhaal je het. De eerste dagen moest ik het meerdere keren per dag doen om te voorkomen dat ik mijn huid krabde. Maar na een paar dagen verdween de jeuk en werden de plekken al minder.”

Lees meer over dit onderwerp