<-- NIET ACTIEF -->

Ze kunnen ervoor zorgen dat je minder lekker loopt en zien er bovenal niet zo smakelijk uit: wratten. Heb jij ruwe, harde knobbeltjes op je handen of voeten? Dan is de kans groot dat je besmet bent met het wrattenvirus. Spijker je kennis bij met deze feiten. 

1. Wratten worden veroorzaakt door een virus

Zoals een verkoudheid door een virus wordt veroorzaakt, worden wratten dat ook. Het humaan papillomavirus (goed galgjewoord!) is de boosdoener. Als dit virus in contact komt met je huid, kun je een wrat krijgen. Waarom de één er vatbaarder voor is dan de ander, is een raadsel. Dat je eerder de pineut bent als je op blote voeten loopt in een zwembad, openbare douche of sportkleedkamer is niet waar. Het wrattenvirus kan overal voorkomen. Ook in je eigen badkamer dus.

2. De helft van de wratten verdwijnt binnen een jaar

Word je geplaagd door wratten? Klim dan niet meteen in de telefoon voor een afspraak bij de huisarts, maar heb een beetje geduld. De helft van de wratten verdwijnt vanzelf binnen een jaar. Na twee jaar zijn bij twee derde van de mensen deze vervelende bultjes foetsie. Sommige mensen hebben de pech dat ze wel langer blijven zitten. Waarom zij nou net pechvogels zijn, is een raadsel. Zorgen de wratten voor pijn of irritatie, dan is een behandeling bij de huisarts altijd een optie. De wrat kan dan aangestipt worden met vloeibaar stikstof of je krijgt een recept voor salicylzuurzalf mee naar huis. Houd er wel rekening mee dat de behandeling vaak meer klachten geeft dan de wrat zelf.

3. Na één wrat kunnen er meer volgen

Zit er een wrat op je voet of hand, dan is de kans aanwezig dat je er meer krijgt. Het advies is dan ook om er zoveel mogelijk vanaf te blijven. Peuteren, krabben of bijten aan deze knobbeltjes kan ervoor zorgen dat ze verder verspreiden. Ervan afblijven dus!

Als we Dr. Google om hulp vragen, komen we vaak genoeg uit bij vreemde adviezen en hardnekkige fabels waardoor je met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Dat moet anders! gezondNU helpt je in deze rubriek op weg door belangrijke feiten over kwalen op een rij te zetten, zodat je jouw kennis kunt opkrikken.