<-- NIET ACTIEF -->

Oei. Je voelt hem al opkomen: een koortslip. De blaasjes rondom of op de lippen kunnen pijn doen of jeuken. Wil je er zo snel mogelijk vanaf? Onze lezers geven tips vanuit hun eigen ervaringen. Dit doen zij om zo snel mogelijk van hun koortslip af te komen.

Alcohol tegen koortslip

Beatrice: ”Je komt er snel van af als je alcohol op een wattenschijfje doet en hiermee je beginnende blaasjes zachtjes dept. Doe dit gedurende een halve minuut, drie à vier keer per dag. Het plekje droogt hierdoor meteen uit.”

Pepermuntolie

Mary: ”Smeer met pepermuntolie zodra je een koortslip voelt opkomen. Bij mij helpt dat goed.”

Zinkzalf tegen koortslip

Aad: ”Ik heb regelmatig last van blaasjes op mijn lippen. Al jaren gebruik ik hiervoor zinkzalf. Zodra ik voel dat zich een blaasje ontwikkelt, smeer ik er zinkzalf op. Ik herhaal dat regelmatig, waardoor het stekende gevoel verdwijnt en het blaasje opdroogt.”

Uitdrogen

Yvonne: ”Al sinds mijn jeugd had ik er geregeld last van. Nu slik ik dagelijks vitamine C voor mijn weerstand en heb ik nauwelijks nog een koortslip. Als de koortslip zich aankondigde en de blaasjes zaten vol vocht, dan prikte ik deze met een steriele naald door en depte vervolgens het vocht op met een steriel gaasje. De koortslip droogt zo snel in. Breng daarnaast met een schoon wattenschijfje lippenbalsem aan en je bent zo van je koortslip af.”

Minder suiker tegen koortslip

Marjolein: ”Een koortslip komt zodra je weerstand laag is. Voorkomen is dus beter dan genezen. Als het toch opkomt, stop dan gelijk met het eten van toegevoegde suikers, suikervervangers en natuurlijke suikers.”

Meteen in actie

Pia: ”Zodra ik het idee heb dat ik een blaasje krijg, begin ik gelijk met het smeren van koortslipzalf met aciclovir als bestanddeel.  Dit doe ik al als er nog niets te zien is, maar ik mijn huid een klein beetje voel kloppen of branden.”

L-lysine

Mirjan: ”Vroeger had ik regelmatig last van een koortslip. Totdat ik van een orthomoleculair therapeut hoorde dat L-lysine (een essentieel aminozuur) wellicht zou kunnen helpen. Ik heb een pot gekocht en heb nooit meer een koortslip gehad.”

Propolis

Wiebe: ”Bij mij helpt het smeren van propoliszalf erg goed. Doe dat zodra het opkomt, dan zet het vaak al niet eens door.”

Vroeg naar bed

Anette: ”Een koortslip heeft vaak te maken met een verminderde weerstand. Misschien moet je toch even op je bedtijd letten en wat extra vitamine C slikken.”

De kracht van ijs

Wendy: ”Als ik een koortslip voel opkomen, ga ik naar de vriezer en pak een ijsklontje. Deze houd ik tegen het plekje waar ik de koortslip voel opkomen. Is het klontje gesmolten, dan laat ik het een paar uur rusten en doet het na een uur of zes nog een keer. Zo bevries je het plekje een beetje en wordt het niet zo groot als normaal.”

Redactie: Wees wel voorzichtig met ijs direct tegen de huid houden. Wellicht is het verstandig een zakdoekje of ander stukje stof tussen je lip en het ijsklontje te houden.

Wil je meer natuurlijke tips tegen een koortslip? Lees het hier.