<-- NIET ACTIEF -->

Snel blozen kan je soms erg onzeker maken. Hoewel een blosje op de wangen door anderen vaak gewaardeerd wordt, is het voor jezelf soms een ander verhaal. Wil minder snel blozen? Onze lezers geven je een aantal tips om rode wangen vaker in toom te houden.

1. Onzekerheid is vaak de oorzaak van blozen

Ankie: “Vaak als bloos je als je onzeker bent. Met een blosje is niets mis, hoor. Probeer jezelf te accepteren zoals je bent.”

2. Bloosangst

Monique: “Je wordt onzeker door het rood worden en bent dan steeds bang om in bepaalde situaties te gaan blozen. Ik heb er een aantal jaren geleden veel last van gehad en het werd alleen maar erger. Uiteindelijk heb ik alle moed bij elkaar geraapt en heb ik bij de huisarts een verwijzing gevraagd voor een psycholoog. Daar ontdekte ik dat het een naam heeft: bloosangst. Het had te maken met dat ik in bepaalde situaties het contact met mijn eigen lichaam verloor. Ik was veel meer aan het denken dan aan het voelen. Mindfulness en gesprekken bij de psycholoog hebben mij er volledig vanaf geholpen. Ik zou het iedereen aanraden, maar het blijft natuurlijk een beslissing waar je helemaal achter moet staan. Anders werkt het niet.”

3. Inzicht in blozen

Olga: “Het kan helpen om inzicht te krijgen in de gedachte, niet de gebeurtenis, die het kleuren van je wangen opwekt.”

4. Grapjes

Brigitte: “Ook ik bloosde snel en werd daar onzeker van. Zeker als er een opmerking over gemaakt werd. Omdat het blozen niet overging, probeerde ik de opmerkingen voor te zijn. Ik zei dan lacherig: ‘Wow, nog even en ik geef licht!’ Hierdoor werd ik zekerder en ging ik minder blozen. Het scheelt echt als je er zelf grapjes over maakt.”

5. Blozen is een natuurlijk proces

Gerard: “Probeer het je niet aan te trekken. Het is een natuurlijk proces waar je hoe dan ook geen grip op hebt.”

6. Bekijk het positief

Anne: “Blijf lekker blozen. Verheug je op het feit dat je dit doet. Op deze manier maak je er iets positiefs van. Misschien kun je nog meer positieve dingen verzinnen die ervoor zorgen dat je het kleuren steeds minder erg gaat vinden. Ik vind het altijd heel schattig staan.”

7. Maak er een leuk moment van

Els: “Op termijn ga je waarschijnlijk vanzelf minder blozen, alleen zit je er nu mee. Op het moment dat je rood wordt, kun je volgens mij het beste hardop zeggen: ‘O help, ik geloof dat ik bloos’, of ‘Ik krijg er rode wangen van.’ Dan mag je voluit blozen. Want waarom zou je je ervoor schamen? De meeste mensen vinden het grappig als iemand bloost. Eigenlijk bezorg je mensen dus een leuk moment.”

8. Lichaamstaal

Helga: “Wat mij heeft geholpen om minder snel rood te worden, is achterhalen waarom ik bloos. Een vriendin vertelde dat de meeste mensen blozen omdat ze bezorgd zijn over de mening van anderen. Met je lichaamstaal laat je dus eigenlijk zien: wat jij vindt, doet ertoe. Sinds ik dit weet, vind ik het een stuk minder erg dat ik bloos en doe ik het ook minder.”

Wist je dat blozen juist heel gezond is? Lees hier hoe dat precies zit.