<-- NIET ACTIEF -->

De helft van de mensen in Nederland heeft overgewicht. En gezond afvallen, dat is geen appeltje eitje. Hoe vergroot je de kans dat het wel lukt? Dat start met de juiste kennis. We delen 5 feiten over overgewicht en voeding.

1. Stop met diëten, begin met eten

Heb jij overgewicht, alle diëten die er bestaan wel zo’n beetje uitgeprobeerd en lukt afvallen nog steeds niet? Niet gek, want uit cijfers blijkt steeds opnieuw dat bijna honderd op de honderd pogingen om af te vallen met een dieet mislukt. Vooral als een dieet te streng is, te eentonig of te veel afwijkt van hoe je normaal eet, is de kans groot dat afvallen niet het resultaat is. Het is het welbekende jojo-effect. Wat dan wel werkt? De juiste motivatie formuleren (wat geeft jou echt geluk?), de oorzaak aanpakken en stap voor stap omschakelen naar een gezond eetpatroon wat past bij jouw situatie en leven. Vaak is de remedie bij overgewicht: eet andere voeding.

2. Bewerkt eten vergroot de kans op overgewicht

Steeds meer onderzoek laat zien dat we dik worden van fabriekseten. Het verhoogt de kans op overgewicht en chronische ziekten. Wat is dan bewerkt, vraag jij je misschien af. Heel erg veel! Van melk en boterhamworst tot kant-en-klare soep en frisdrank. gezondNU geeft de voorkeur aan vers(er dan vers), maar eerlijk is eerlijk: het ene bewerkte is het andere niet. Bij melk is de bewerking bijvoorbeeld minimaal: dat wordt gepasteuriseerd. Maar sommige voeding worden sterk bewerkt, zoals fastfood, gezoete ontbijtgranen, frisdrank en kant-en-klare maaltijden. Dit soort producten bevatten maar weinig nuttige voedingsstoffen en kunnen dus beter uit het winkelmandje blijven voor een gezond gewicht.

3. Alcohol heeft effect op overgewicht

Een wijntje of biertje is gezellig en dat maakt minderen of stoppen met alcohol een pittige opgave. En toch kan stoppen wel een gezonde boost geven, onder andere omdat alcohol effect heeft op je lichaamsgewicht. Drink jij een wijntje – of ander glas alcohol – dan komt je lever in opperste staat van paraatheid. De alcohol moet weg, uit je lichaam! Een ander welbekend effect van alcohol: remmingen verdwijnen en je eetlust wordt gestimuleerd. Zo wordt overgewicht gestimuleerd. In dit artikel lees je nog zes redenen om geen alcohol te drinken.

4. Tussendoortjes zijn niet nodig

Een appel of rauwe wortel – ja, dat is een gezond tussendoortje. En toch: al die snacks, of ze nu gezond zijn of niet, zijn vaak niet nodig, of je nu overgewicht hebt of niet. Het vergt vooral veel van je spijsvertering! Die is daardoor de hele dag actief en je insulinepeil blijft hoog. En je raadt het al: dat is ongunstig voor je gewicht. Zijn je maaltijd voedzaam en volwaardig, dan heeft je lichaam voldoende aan twee tot drie maaltijden per dag. Grote kans dat afvallen zo al een stukje makkelijker wordt.

5. Je lichaam heeft de tijd nodig om te weten of het verzadigd is

Wanneer zit je vol? Die vraag kun je eigenlijk niet tijdens het eten beantwoorden. Het blijkt namelijk dat je lichaam minimaal twintig minuten nodig heeft voor het maken van verzadigingshormonen. Dit hangt ook af van je spijsvertering en wat je hebt gegeten of gedronken. Het kan dus ook langer duren! Wat we daarmee willen zeggen: als je snel eet, kan het zo zijn dat je ongemerkt al te veel hebt gegeten, zonder dat je lichaam de kans heeft gekregen om je het seintje ‘verzadigd’ te geven.

Sowieso werkt dit verzadigingsmechanisme bij mensen met overgewicht al wat minder goed. Dat vertelde Tim Klaassen, onderzoeker naar eetgedrag bij Maastricht UMC+ ook eerder aan gezondNU: “Continu honger hebben, kan betekenen dat je honger- en verzadigingshormonen uit balans zijn. Dit komt veel voor bij mensen met overgewicht. Wie te zwaar is heeft meer vetweefsel, waarin het verzadigingshormoon leptine wordt aangemaakt. Doordat dit in grote mate wordt aangemaakt, wordt het brein minder gevoelig voor veranderingen in de bloedspiegels van dit hormoon.”